Crește pragul de îndatorare pentru persoanele fizice care vor să-și ceară insolvența
0Pandemia, scumpirile succesive care au urmat și tensiunile politice care au generat instabilitate economică, inclusiv concedieri, au scăzut drastic nivelul de trai al românilor vulnerabili.
În ciuda creșterii salariului minim pe economie de două ori în acest an și a majorării pensiilor de la 1 septembrie, o bună parte dintre români au cumulat în continuare datorii, care au devenit din ce în ce mai mari.
Statul protejează această categorie de persoane supraîndatorate prin legea insolvenței persoanelor fizice, însă valoarea minimă a datoriilor cumulate pentru a se putea încadra în măsurile de protecție va crește de la 1 ianuarie, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.
Concret, legea insolvenței persoanelor fizice spune că, pentru a beneficia de protecția statului, persoana fizică trebuie să aibă datorii egale cu cel țin 15 salarii minime pe economie. Cum de la 1 ianuarie valoarea salariului minim a fost majorată la 4.050 lei, și pragul de la care se admite solicitarea de intrare în insolvență a unei persoane fizice crește la 60.750 lei, față de 55.500 lei, cât este în prezent.
Legea insolvenței persoanelor fizice prevede trei proceduri:
• Procedura pe baza planului de rambursare
• Procedura prin lichidare de active
• Procedura simplificată de insolvenţă.
Pentru a solicita una dintre primele două proceduri de insolvență, respectiv cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau cea prin lichidare de active, nivelul datoriilor trebuie să depășească pragul minim stabilit de lege. Altfel spus, persoanele care au la 1 ianuarie 2025 datorii mai mici de 60.750 lei nu se pot încadra.
În schimb, pentru procedura simplificată de insolvență, datoriile totale nu trebuie să depășească 10 salarii minime pe economie. Adică, 40.500 de lei de anul viitor.
Ce beneficii pot avea persoanele care cer insolvența personală
Legea spune că, fiecare dintre cele trei tipuri de insolvență este în avantajul datornicilor, pentru că, pe parcursul derulării acestora există o protecţie faţă de creditori, şi anume:
• Sunt suspendate executările silite asupra bunurilor şi veniturilor
• Este suspendată curgerea dobânzilor sau a penalităţilor
• Este asigurat un nivel de trai rezonabil conform legislaţiei în vigoare (coşul minim de cumpărături).
Ce presupun cele trei metode
Legea insolvenței persoanelor fizice prevede că „Planul de rambursare a datoriilor” permite celor aflați în dificultate să își redreseze situația financiară prin respectarea unui plan aprobat de majoritatea creditorilor. Planul stabilește măsuri concrete pentru achitarea datoriilor, iar respectarea sa strictă poate duce la reducerea sau eliminarea unor obligații financiare.
În ce privește „Insolvența prin lichidare de active”, aceasta este destinată celor cu o situație financiară foarte dificilă, această procedură presupune vânzarea bunurilor debitorului care pot fi valorificate conform legii. Banii obținuți sunt folosiți pentru a acoperi datoriile, iar debitorul poate păstra doar o sumă minimă pentru necesitățile de bază. De asemenea, această opțiune este accesibilă celor care au încercat fără succes planul de rambursare.
Ultima procedură - „Procedura simplificată de insolvență” - se adresează celor cu datorii mici și fără bunuri sau venituri urmăribile pot apela la procedura simplificată. Aceasta este destinată persoanelor în vârstă, care au depășit vârsta standard de pensionare, sau celor care și-au pierdut capacitatea de muncă.