Cum explică oficialii mutarea Ministerului Fondurilor Europene într-un nou sediu închiriat cu 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Fondurilor Europene a explicat într-un comunicat de presă că mutarea într-un nou sediu, pentru care vor plăti anual aproape un milion de euro, este necesară pe motiv că spaţiul oferit în prezent de Ministerul Finanţelor nu permite o bună funcţionare, zonele securizate şi sălile de şedinţă fiind prea puţine şi prea mici.

"Ministerul Fondurilor Europene a închiriat un sediu în care să-şi desfăşoare activitatea deoarece sediul actual, din Bd. Mircea Vodă, nr. 44, pe care îl foloseşte în baza unui protocol şi a unei convenţii încheiate cu Ministerul Finanţelor Publice, nu oferă spaţiul de care are nevoie MFE pentru o bună funcţionare. Înainte de a demara procedura de achiziţie pentru închirierea unui sediu, Ministerul Fondurilor Europene s-a adresat Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru a obţine un sediu corespunzător, însă clădirile deţinute de RA-APPS care erau disponibile nu aveau dimensiunile necesare pentru funcţionarea MFE", potrivit unor precizări trimise de către minister, relatează Mediafax.

Potrivit MFE, în sediul din Bd. Mircea Vodă, nr 44, suprafeţele destinate derulării activităţii personalului se află "sub valorile normativelor aprobate, iar spaţiile conexe (arhivă, magazie, casierie, registratură/ secretariat, spaţii securizate, sălile de şedinţe), nu există, sunt prea puţine sau au suprafeţe mult mai mici decât ar fi nevoie".

Oficialii MFE susţin că documentele cu regim special, precum dosarele de achiziţii publice, documentaţiile de atribuire ale contractelor şi ofertele tehnico-financiare ale operatorilor economici, necesită "un spaţiu de depozitate securizat conform normelor legale naţionale şi europene". 

Spaţiu mai mare pentru oficialii CE şi echipa de audit

Totodată, activitatea instituţiei presupune organizarea a diverse reuniuni, inclusiv întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene sau delegaţii din alte state membre UE.

De asemenea, ministerul subliniază că are nevoie de spaţiu pentru echipa de la Autoritatea de Audit, a cărei prezenţă trebuie asigurată de către Ministerul Fondurilor Europene pe o durată de aproximativ cinci - şase luni în timpul unui an.

"Suplimentar, deoarece sediul din Bd. Mircea Vodă nr. 44 are o suprafaţă mai mică decât cea necesară, Ministerul Fondurilor Europene a trebuit să închirieze în acest an săli pentru desfăşurarea diferitelor întruniri ale structurilor pe fonduri europene pe care a avut obligaţia să le organizeze", se mai arată în comunicat.

Spaţiu de peste 3.800 de mp, chirie de aproape 20 de euro/mp, achitată din fonduri europene

MFE precizează că, în urma derulării unei proceduri de achiziţie publică, a fost închiriat un spaţiu de 3.853 mp, în clădirea de birouri Tower Center, din Bd. Ion Mihalache, nr. 15-17. Valoarea chiriei lunare este de 19,8 euro/mp (ceea ce înseamnă 76.289,4 euro pe lună şi 915.472,8 euro pe an; cum durata contractului este de doi ani, MFE urmează să plătească în total 1.830.945,6 euro - n.r.).

Ministerul reaminteşte că suma va fi achitată din fonduri europene, contractate prin Programul Operaţional Asistentă Tehnică, în condiţiile în care "chiria reprezintă o cheltuială eligibilă, deci poate fi finanţată din fonduri UE".

Ministerul Fondurilor Europene va închiria în clădirea Tower Center International de la Piaţa Victoriei un spaţiu pentru care va plăti peste 900.000 de euro pe an, bani proveniţi din fonduri europene. Cerinţa expresă a Ministerului Fondurilor Europene este dotarea birourilor demnitarilor cu scaun tapiţat cu piele şi dulapuri din lemn.

Ce prevede contractul de achiziţie

Conform documentaţiei de atribuire, mobilierul pentru spaţiile utilizate de demnitari şi funcţionarii publici de conducere trebuie să cuprindă „1 scaun cu tapiţerie de piele, 1 birou tip manager, 2 roll-box-uri; o masă de şedinţă cu scaune de minim 6 persoane (doar pentru demnitari), 1 cuier, 2 dulapuri din lemn“. De asemenea, imobilul trebuie să fie amplasat ultracentral (zona 0) sau central (zona I).

Un alt criteriu a fost proximitatea faţă de mijloacele de transport în comun: „imobilul să fie amplasat la o distanţă maximă de 700 m faţă de o staţie de metrou şi de 200 m faţă de un alt mijloc de transport în comun“.

Mutarea MFE a fost aprobată de Guvern în ultima şedinţă înainte de Craciun. Ministerul condus de Eugen Teodorovici îşi transferă sediul într-o clădire de pe Bulevardul Ion Mihalache, în turnul de birouri Tower Center International, de la numărul 15-17, în apropiere de sediul Guvernului. În prezent, MFE funcţionează intr-un sediu din Bulevardul Mircea Vodă.


Pe aceeaşi temă:

Teodorovici se mută în chirie cu aproape un milion de euro pe an. Care sunt cerinţele ministrului

România a depăşit rata de absorbţie de 25% a fondurilor europene în acest an

Fondurile europene se vor da mai uşor pentru beneficiarii privaţi decât pentru cei de stat. Ce valori au noile plafoane de achiziţii

Ponta, în Parlament: Absorbţia fondurilor europene, un pariu câştigat. De astăzi, toate programele sunt deblocare, fără niciun fel de excepţie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite