Cum au evoluat prețurile apartamentelor din București și din principalele orașe din țară

0
Publicat:

Românii au vizualizat cu 16% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare în luna aprilie decât în luna martie și au realizat cu 15% mai puține contactări, potrivit datelor unei platforme imobiliare.

Vedere panoramică cu un cartier de blocuri
Românii au fost mai puțin interesați să cumpere apartamente în aprilie decât au fost în martie

Durata de viață a anunțurilor active a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar este similară cu cea din aceeași lună a anului trecut.

Conform datelor Storia.ro din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu per metru pătrat, raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă, a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie, cu 0.2% mai mare decât în luna anterioară.

Cum au evoluat prețurile locuințelor de vânzare în Capitală 

Comparativ cu luna martie, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 1 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 4 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, în timp ce prețurile medii de cumpărare din sectorul 2 au scăzut cu 2%. Prețurile apartamentelor din sectorul 3 au avut o creștere temperată, de 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, s-au înregistrat creșteri de 2% în sectorul 6 și de 3% în sectorul 1 al Capitalei. Scăderile au fost temperate în sectoarele 2 și 4 (de -1%), în timp ce în sectorul 5 s-au înregistrat scăderi ale prețului mediu de 5% față de luna anterioară. În sectorul 3 prețurile medii au rămas similare cu cele din luna martie.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

ARAD: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și prețul apartamentelor noi a stagnat față de luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de anul anterior.

ORADEA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a stagnat față de luna anterioară, însă a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 2% comparativ cu luna anterioară, dar a rămas constant față de anul trecut.

BRAȘOV: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Brașov a crescut în luna aprilie cu 1% față de luna precedentă și cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, prețul apartamentelor noi a rămas la fel față de luna anterioară, dar a crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

CLUJ-NAPOCA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca a crescut cu 2% comparativ cu luna precedentă și cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 4% față de anul 2022.

CONSTANȚA: În luna aprilie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Constanța a rămas la fel ca în luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor noi a rămas la fel ca în luna martie, dar a crescut cu 4% față de anul anterior.

CRAIOVA: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi a rămas la fel ca în luna anterioară, însă s-a majorat cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce prețurile apartamentelor noi au crescut cu 2% față de luna precedentă, dar au scăzut cu 1% față de anul trecut.

IAȘI: Prețul mediu pe metru pătrat ponderat al apartamentelor vechi a scăzut cu 1% în luna aprilie comparativ cu luna martie, dar a crescut cu 9% față de luna aprilie a anului trecut. La categoria prețurilor apartamentelor noi, datele arată o creștere de 1% de la o lună la alta, dar și o creștere de 6% în luna aprilie 2023 comparativ cu aceeași lună a anului 2022.

SIBIU: Prețul apartamentelor vechi a stagnat în luna aprilie comparativ cu martie, însă a crescut cu 8% față de anul trecut. Prețul apartamentelor noi a crescut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 3% comparativ cu anul precedent.

TIMIȘOARA: Prețul apartamentelor vechi a crescut cu 1% în aprilie 2023 și cu 4% față de anul trecut, în timp ce prețul apartamentelor noi din Timișoara a scăzut cu 1% față de luna precedentă, dar a crescut cu 4% față de luna aprilie a anului trecut.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite