Cum a încercat un comerciant de petrol să încalce sancțiunile SUA privind țițeiul iranian

0
Publicat:

Un finanțator și trader, care este în prezent unul dintre cei mai activi negociatori de petrol din Marea Britanie, se numără printre persoanele care se confruntă cu perspectiva unui proces penal la Milano pentru fraudă în legătură cu tentativa de livrare a unui transport de țiței din Iran.

imagine țevi pentru petrol
Comerciant de petrol, într-un proces de fraudă pentru livrare de țiței iranian Foto: Shutterstock

Francesco Mazzagatti este acuzat de procurorii italieni că fosta sa afacere de tranzacționare a petrolului, Napag, a deghizat sute de mii de barili de țiței în petrol irakian înainte de a fi expediat de unitatea de tranzacționare a Eni SpA, într-o potențială încălcare a sancțiunilor americane, potrivit unui document judiciar consultat de Bloomberg.

Procurorii din Milano au declarat că executivul se numără printre cele cinci persoane și trei companii care ar putea fi judecate în legătură cu incidentul "White Moon" din 2019, numit după numele petrolierului care a transportat încărcătura, potrivit documentului.

O audiere preliminară a început joi cu ușile închise, iar un judecător va decide acum dacă va avea loc un proces complet. Cazul provine din plângerile depuse de Eni la procurorii din Milano, după ce gigantul petrolier italian a fost obligat să returneze un transport de aproximativ 700.000 de barili de petrol după ce rezultatele de laborator au confirmat că țițeiul nu era de calitatea irakiană la care se aștepta compania. Eni a expediat încărcătura până în portul sicilian Milazzo, unde are o rafinărie, înainte de a fi nevoită să o transporte înapoi în Orientul Mijlociu, o călătorie dus-întors de aproximativ 16.700 de kilometri.

Aceasta este o audiere procedurală premergătoare procesului, legată de afirmații false și depășite referitoare la o afacere anterioară cu care domnul Mazzagatti nu mai este asociat în niciun fel, nici direct, nici prin intermediul afacerilor actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Mazzagatti într-un e-mail. „Nu a existat nicio abatere din partea sa și nu a fost notificat cu privire la nicio investigație în curs de desfășurare împotriva sa, așa cum prevede legea italiană”.

Pe lângă Mazzagatti, procurorii au mai acuzat foști oficiali ai Eni și un director al Napag de conspirație pentru a ascunde adevărata origine a încărcăturii. Fostul șef al Eni pentru comerțul cu petrol, Massimo Mantovani, și un alt fost trader de rang înalt sunt acuzați că au permis livrarea petrolului prin transferuri de la o navă la alta. De asemenea, au ales să facă plățile în euro și nu în dolari americani pentru „a evita ca autoritățile americane să urmărească plățile”, au declarat procurorii. Toți aceștia neagă acuzațiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite