Cu cât a scăzut şi cu cât va mai scădea preţul ouălor la producători, după Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul ouălor la producători a scăzut, în medie, cu 18 procente faţă de finele lunii februarie 2012, estimează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Producătorii estimează că, după Paşte, preţurile se vor diminua cu alte 10-15 procente.

"Deşi producătorii au redus preţurile la ouă până la 0,43-0,45 lei pe bucată fără TVA, de la 0,50 - 0,55 lei pe bucată, la finele lunii februarie, o parte din comercianţi nu au redus din adaos. Până în Sărbătorile Pascale nu estimăm alte modificări, dar în mod sigur după Paşte se va mai vedea o diminuare cu 10-15 procente datorită creşterii ofertei provenite din gospodăriile ţărăneşti", a declarat, preşedintele UCPR, Ilie Van, pentru Agerpres.

Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada Sărbătorilor Pascale consumul creşte cu circa 50%. "În lunile de iarnă, oferta de ouă din fermele avicole este de 120 de milioane de ouă, iar în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale va creşte până la 150 de milioane de ouă. Pe lângă oferta industrială de ouă, în această perioadă apare şi cea din gospodăriile ţărăneşti, care ia în jur de 30% din piaţă, deoarece potenţialii cumpărători urbani se aprovizionează pe diferite canale din oferta ţărănească. În perioada de vară fermele industriale produc în jur de 80-90 de milioane de ouă", a explicat Van.

Marile lanţuri de magazine menţin în această perioadă preţuri destul de ridicate la ouă, de la 0,7 până la 1,3 lei pe bucată, ţinând cont de creşterea consumului datorită Sărbătorilor Pascale.

Piaţa românească a înregistrat un deficit de 30 de milioane de ouă în lunile ianuarie şi februarie 2012, comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 12% din necesar, acesta provenind aproape integral din reducerea importurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite