Criza deșeurilor „fast fashion”: Cum încearcă UE să limiteze risipa și poluarea marilor producători de haine ieftine

0
Publicat:

Uniunea Europeană ia măsuri semnificative pentru a aborda problema tot mai mare a hainelor aruncate, cerând companiilor să își intensifice eforturile în direcția reciclării textilelor și a sustenabilității. Ca răspuns la noile propuneri ale UE, principalii actori din industria modei fac investiții pentru a spori capacitatea de sortare, prelucrare și reciclare a hainelor.

Munți de haine ajung adesea la soldări, unde se vând cu prețuri derizorii. FOTO Shutterstock
Munți de haine ajung adesea la soldări, unde se vând cu prețuri derizorii. FOTO Shutterstock

În fruntea acestei inițiative se află Inditex, compania mamă a Zara, care a investit 3,5 milioane de euro în organizația caritabilă spaniolă de reutilizare și reciclare a hainelor, Moda Re. Această mișcare vine ca răspuns la eforturile Uniunii Europene de a reduce impactul negativ al industriei modei asupra mediului, scriu jurnaliștii Reuters.

Strategie comună la H&M, Mango și Inditex

Moda Re, o parte a organizației caritabile spaniole Caritas, administrează cel mai mare lanț de îmbrăcăminte second-hand din Spania și operează un centru de sortare în Barcelona.

În prezent, organizația tratează anual mii de tone de haine uzate, dar își propune să își dubleze capacitatea la 40.000 de tone în decurs de un an. Ambiția este de a transforma hainele uzate într-o materie primă valoroasă pentru companiile de modă din întreaga Europă.

Companii rivale precum H&M, Mango și Inditex și-au unit forțele în Spania pentru a crea o asociație non-profit dedicată gestionării deșeurilor de îmbrăcăminte. Această colaborare este conformă cu o lege a UE care va impune statelor membre să separe textilele de alte deșeuri începând cu ianuarie 2025.

În ciuda acestor eforturi, Comisia Europeană a raportat în iulie că mai puțin de 25% din cele 5,2 milioane de tone de deșeuri de îmbrăcăminte din Europa sunt reciclate în prezent, ceea ce face ca milioane de tone să ajungă în fiecare an la gropile de gunoi.

Ce înseamnă „fast fashion”

Modelul fast fashion al industriei modei, caracterizat prin producția de articole de îmbrăcăminte ieftine și cu durată de viață scurtă, a fost considerat "extrem de nesustenabil" de către Comisie, din cauza contribuției sale semnificative la schimbările climatice și la degradarea mediului.

Angajamentul Inditex față de sustenabilitate este evident prin obiectivul său de a încorpora 40% de fibre reciclate în hainele sale până în 2030. Alți giganți din domeniul modei, precum Adidas, Hugo Boss și H&M, se confruntă, de asemenea, cu presiuni pentru a crește utilizarea textilelor reciclate pentru a atenua impactul negativ al supraconsumului.

Dijana Lind, analist de sustenabilitate în cadrul la grupului Union Investment, a subliniat urgența abordării supraconsumului și a promovării practicilor durabile în industria modei. Lind a discutat cu diverse companii despre necesitatea de a spori utilizarea de către acestea a textilelor reciclate.

Supraproducția și supraconsumul sunt probleme la nivelul întregii industrii

Hugo Boss a recunoscut că supraproducția și supraconsumul sunt probleme la nivelul întregii industrii, fiind folosită analiza datelor pentru a alinia producția la cerere. Provocările în ceea ce privește reducerea semnificativă a deșeurilor de îmbrăcăminte sunt considerabile, necesitând investiții în tehnologie și intervenții pe piață, după cum notează firma de consultanță McKinsey.

UE a stabilit obiective ambițioase pentru reciclarea deșeurilor textile, vizând procese de reciclare "din fibră în fibră" care transformă hainele uzate în noi textile. EURATEX, un grup de lobby din domeniul confecțiilor, sprijină aceste eforturi prin intermediul asociației sale ReHubs Europe. Cu toate acestea, rămân provocări, inclusiv separarea diferitelor tipuri de fibre și costul mai ridicat al țesăturilor reciclate în comparație cu țesăturile noi.

Centrul de sortare Moda Re din Barcelona, finanțat parțial de Inditex, primește articole de îmbrăcăminte din tomberoanele de donații din supermarketuri și magazine de modă. Organizația folosește mașini cu infraroșu furnizate de Inditex pentru a facilita sortarea manuală. Moda Re trimite o parte semnificativă din donațiile sale de haine în țările africane, unde acestea sunt refolosite sau revândute.

În timp ce obstacolele în abordarea crizei deșeurilor din modă sunt substanțiale, angajații de la Moda Re cred în impactul pozitiv al muncii lor. Compania intenționează să își extindă magazinele second-hand pentru a crește volumul de haine revândute și pentru a reduce deșeurile de la groapa de gunoi.

Comercianții ar putea fi obligați să plătească pentru colectarea deșeurilor

În timp ce industria modei se confruntă cu provocările legate de sustenabilitate, companii precum Puma, Adidas, Bestseller și H&M depun eforturi pentru a se asocia cu inițiative de reciclare și investesc în tehnologii inovatoare pentru a transforma deșeurile textile în resurse valoroase. Demersul legislativ al Comisiei Europene include norme care ar impune comercianților cu amănuntul să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate în vederea reutilizării și reciclării.

Prin aceste eforturi și investiții, industria modei face pași înainte spre un viitor mai sustenabil, urmărind să abordeze problema urgentă a deșeurilor de îmbrăcăminte și a impactului acestora asupra mediului. Pe măsură ce companii precum Inditex deschid calea, rămâne de văzut cum va adopta industria modei în ansamblu aceste schimbări pentru a-și reduce amprenta ecologică.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite