Cresc puternic ajutoarele sociale. Indicatorul de referinţă, neactualizat de peste 10 ani, a fost majorat cu 140%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoare sociale

Toate ajutoarele sociale, de la indemnizaţia de şomaj la venitul minim garantat, se majorează semnificativ, după ce parlamentarii au decis să crească cu 140% valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Valoarea ISR nu a mai fost modificată de peste 10 ani, din anul 2008, în ciuda creşterii preţurilor.

ISR va creşte de la 500 la 1.200 de lei, o majorare de 140%, au decis marţi senatorii, care au adoptat un proiect de lege în acest sens. Pentru a putea intra în vigoare, majorarea trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor şi de preşedinte.

Totodată, iniţiativa prevede că Guvernul va modifica anual ISR, prin Hotărâre, în conformitate cu indicele anual prognozat al preţurilor de consum.

Indicatorul Social de Referinţă (ISR) reprezintă valoarea în funcţie de care sunt calculate numeroase prestaţii sociale, precum venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire, ajutorul pentru persoanele cu handicap.

ISR reprezintă, conform legii, unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, cât şi în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum şi a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă.

Iniţiatorii proiectului de majorare a ISR afirmă că raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă.

„Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, arată iniţiatorii.

Ei mai susţin că pandemia de Covid-19 riscă să excludă de pe piaţa muncii şi să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în şomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale. „Este o ocazie de a regândi şi de a reaşeza sistemul de protecţie socială pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive”, arată acum foştii guvernanţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite