Costul vieții: România pe locul 27 în Europa din punct de vedere al calității vieții

0
Publicat:

România se poziționează abia pe locul 27 în Europa, ca având cea mai bună calitate a vieții, și pe locul 42 din 84 de state analizate pe plan mondial de către site-ul numbeo.com.

Trei tinere și doi tineri la o masă îmbelșugată
România este pe locul 27 în Europa la calitatea vieții

Față de anul trecut, poziția țării noastre este aceeași la nivel mondial, însă mai scăzută decât în anii precedenți, când se regăsea pe locurile 40-41, scrie economedia.ro.

România a primit un punctaj de 132,9 la indexul calității vieții, la jumătatea clasamentului, ținând cont că „liderul”, Olanda, a primit 196,7 puncte.

În afară de două valori aberante, țările europene au dominat primele 10 locuri. Țările de Jos, Danemarca și Elveția au ocupat primele trei locuri. Aceleași trei țări europene ocupaseră primele trei locuri în clasamentul anului precedent, când Elveția ocupase primul loc, iar Țările de Jos locul trei.

O listă nesurprinzătoare cu Luxemburg, Finlanda, Islanda și Austria a fost urmată de o scurtă apariție din două țări din afara Europei, Oman și Australia ocupând locurile opt și nouă. Rămânând pe același loc ca indicele anterior, Norvegia a ajuns pe locul 10.

Indicele calității vieții 2023 al Numbeo se bazează pe mai multe criterii, inclusiv costul vieții, puterea de cumpărare, accesibilitatea locuințelor, poluarea, ratele criminalității, calitatea sistemului de sănătate și traficul.

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală.

Cele mai bune țări din Europa pentru expați în 2023

Oamenii se mută în străinătate din mai multe motive - pentru a-și schimba locul de muncă, pentru a fi mai aproape de partenerul de viață sau pentru a cunoaște o nouă cultură. Spre exemplu, unii europeni au emigrat spre sud, reducând facturile de încălzire prin alegerea unor țări cu vreme mai blândă.

Site-ul Numbeo, (cea mai mare bază de date din lume cu prețuri și costuri de trai) a adunat date pentru fiecare țară din Europa, luând în calcul chiria medie, costul produselor alimentare și prețul utilităților și al divertismentului. Top 10 țări în funcție de costul de trai sunt Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Serbia, Albania, România și Polonia.

Însă costul vieții nu este, evident, singurul aspect de luat în considerare înainte de o mutare. Siguranța și alte considerente legate de calitatea vieții sunt, de asemenea, primordiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite