Corina Creţu: Nu există nici la aceasă oră un proiect depus la Comisia Europeană pentru finanţarea Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Corina Creţu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Eurodeputatul Corina Creţu, fost comisar european pentru politica regională, afirmă, într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro, că nu există nici la această oră un proiect depus la Comisia Europeană pentru finanţarea Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, scrie G4Media.

„Am insistat în timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională ca autorităţile române să depună un proiect şi să atragă bani pentru construcţia acestei autostrăzi. În acea perioadă se putea face cel puţin studiul de fezabilitate şi partea de pregătire a proiectului, însă, constatăm cu toţii că niciun guvern nu şi-a asumat alocarea sumei necesare care, de fapt, nici nu înseamnă foarte mult, având în vedere importanţa acestei autostrăzi. În opinia mea, verificată şi cu experţii Comisiei Europene, pregătirea proiectului, ceea ce înseamnă proiectarea, acordul de mediu (tot ce s-a făcut pentru Autostrada Sibu – Piteşti) ar urma să se ridice la aproximativ 70 de milioane de euro”, a declarat Creţu pentru caleaeuropeana.ro.

Ea susţine că Guvernul României a informat Comisia Europeană despre faptul că lucrează în acest sens, însă, după cum bine ştiţi, un stat membru nu are obligaţia de a raporta neapărat Comisiei care este stadiul de pregătire a proiectului.

„Din câte cunosc, există un contract de servicii în derulare pentru completarea studiului de fezabilitate pe sectorul Târgu Mureş – Târgu Neamţ, iar pentru sectorul Târgu Neamţ – Iaşi se încearcă identificarea sursei de finanţare. De asemenea, se lucrează la revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul de Autostradă Iaşi – Ungheni, inclusiv la realizarea conexiunii la podul de peste Prut. Acest Pod ar putea fi finanţat, spre exemplu, din programul transfrontalier România – Republica Moldova, în valoare de 80 milioane de euro”, mai spune Creţu.

Despre Autostrada Târgu Mureş – Iaşi  ea susţine că o estimarea a costurilor de construcţie ar fi de cel puţin 10 miliarde de euro, luând în calcul relieful şi faptul că autostrada trebuie să traverseze munţii.

„Este însă un proiect care, în opinia mea, trebuie realizat cu prioritate. Moldova şi România în general au nevoie de această autostradă. Semnalul meu de alarmă este că, în ciuda legii şi în ciuda promisiunilor, acest proiect trebuie prioritizat în mod oficial, iar guvernul trebuie să decidă cât va accesa din fonduri europene şi cât este dispus să aloce din bugetul naţional. Cred că trebuie să existe o strategie foarte clară în jurul marilor obiective de interes naţional! Avertizez că resursele din parte Uniunii Europene încep să devină din ce în ce mai limitate şi dacă nu se va prioritiza, acest proiect riscă să fie prelungit până în 2030. Am salutat declaraţia Ministrului Transporturilor care a vorbit despre alocarea anuală a 4% din PIB pentru transporturi, dar acest lucru nu trebuie să rămână doar la nivel de declaraţii. Românii aşteaptă fapte, căci până acum au avut doar vorbe”, afirmă eurodeputatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite