Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu vrea să preia producătorul de ulei Argus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Cătălin Chelu ar putea lansa prin Electroargeş (ELGS) o ofertă de preluare a producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa (UARG), firmă la care deţine indirect 43,4% din acţiuni şi al cărei control l-a preluat în luna septembrie.

Producătorul de electrocasnice Electroargeş a transmis, miercuri, un convocator în care anunţă că trei acţionari persoane juridice au solicitat convocarea AGA având pe ordinea de zi "aprobarea depunerii documentaţiei privind oferta publică de preluare a acţiunilor emitentului Argus Constanţa, conform ordonanţelor CNVM".

Altă propunere vizează contractarea unui credit de cel mult 5 milioane euro şi gajarea lui cu activele Electroargeş sau cu ale altor firme.

Solicitările au fost înaintate de trei firme din Galaţi, Scop Line, Grovaltrade şi Mattera Com, controlate de Chelu. Cele trei firme au 12,33% din acţiunile Electroargeş.

Mai multe firme controlate de Chelu sau care acţionează concertat cu acesta deţin 23,77% din acţiunile Electroargeş, iar altă firmă din Galaţi, Bran Oil, are 29,68% din titluri.

Cele trei firme care au propus convocarea AGA pentru aprobarea lansării ofertei de preluare la Argus se regăsesc şi în acţionariatul producătorului de ulei, alături de 18 societăţi, printre care şi Electroargeş. Aceste 21 de firme au cumulat 32,96% din acţiunile Argus.

Propunerea lansării ofertei de preluare la Argus vine în condiţiile în care controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este obligat încă de anul trecut de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să lanseze oferta, însă acesta nu a realizat-o. Totodată, el se luptă cu SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus pentru controlul firmei.

Chelu a preluat conducerea Argus în luna septembrie a anului trecut, într-o AGA controversată, în care reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital For Romania-Opportunity, nu au participat la şedinţă pentru că accesul în incinta fabricii a fost oprit.

Atunci a fost ales un nou Consiliu de Administraţie, format din persoane care în trecut au fost bănuite că acţionează concertat cu Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri. Hotărârile AGA au fost contestate în instanţă şi nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, astfel că administratorii aleşi atunci nu îşi pot exercita funcţiile.

Ulterior, a fost nevoie de intervenţia CNVM pentru convocarea altei AGA, în care SIF Oltenia şi fondul Business Capital For Romania-Opportunity, controlat de BCR, şi-au pus noi membri în Consiliul de Administraţie al Argus. Deciziile acestei AGA au fost înregistrate la Registrul Comerţului, însă noii administratori nu pot prelua conducerea Argus, deoarece nu le este permis accesul de managementul ales în septembrie.

În ultimele săptămâni administratorii aleşi de SIF Oltenia şi alţi acţionari au transmis bursei mai multe rapoarte în care se arăta că Argus a încheiat mai multe contracte cu plata în avans sau pentru produse care nu erau necesare producţiei. Contractele erau încheiate cu firme care acţionează concertat cu Chelu sau sunt controlate de el.

Propunerea de lansare a ofertei de preluare la Argus va fi discutată într-o AGA programată pentru 8 septembrie. În aceeaşi zi, acţionarii vor alege un nou Consiliu de Administraţie la Electroargeş, ca urmare a expirării mandatului actualilor administratori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite