Controale la benzinării: ANAF a dat amenzi de 140.000 de lei. ANPC de 950.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Controalele ANAF asupra benzinăriilor au fost soldate până acum cu amenzi de 140.000 de lei aplicate de ANAF şi de 950.000 lei cele aplicate de ANPC, a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Purtătorul de cuvânt a prezentat, vineri, rezultatele controalelor realizate de instituţiile statului, din dispoziţia premierului Nicolae Ciucă, în contextul creşterii preţurilor la carburanţi.

Astfel, ANPC, la nivel naţional, până astăzi a finalizat verificările la peste 90 de staţii de distribuţie, la care se adaugă şi sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 staţii, în total, iar nivelul amenzilor contravenţionale aplicate până acum se ridică la 950.000 de lei.

Pe lângâ aceste amenzi contravenţionale, au fost date şi 10 avertismente, trei măsuri complementare de oprire a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte şi 4 decizii de încetare a practicilor comericiale incorecte, la care se adaugă ordinul preşedintelui ANPC, de încetare a practicilor comerciale incorecte, adresată unei companii care a fost şi amendată în acest sens, cu cea mai mare amendă pe care ANPC o poate da, de 100.000 de lei.

Decizia de de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor, înainte de momentul modificării preţurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preţ operată de unii comercianţi, în ultimele zile.

ANAF a aplicat 6 amenzi contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării, pentru suma de 1250 de lei şi suspendarea pentru 30 de zile, în cazul unui punct de lucru. 

”Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activităţii, pentru o perioadă de o lună. Într-un alt punct de lucru, de această dată din Sibiu, s-a aplicat de asemenea o amendă contravenţională de 2.000 de lei şi a fost confirscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei, acelaşi lucru s-a întâmplat în Botoşani”, a mai spus Cărbunaru. 

De asemenea, controlul efectuat la sediul unuia dintre furnizorii de carburanţi din România, precum şi la alte societăţi în verificare, ANAF va veni cu cumpletări după ce documentele vor fi furnizate autorităţilor. 

Stadiul amenzilor va fi actualizat permanent, urmând ca la nivel guvernamental să fie prezentate detalii. 

Despre alimentările cu carburant în recipiente neconforme, Dan Cărbunaru a afirmat că ISU a transmis avertizări atât lucrătorilor din acele staţii cât şi cerăţenilor să nu se expună pericolului şi să încalce regulile de protecţie. 

”Pe fondul dispoziţiilor din cadrul MAI, au fost efectuate controale ale ISU, pentru a verifica modul în care funcţionează staţiile de carburanţi şi cum sunt comercializate aceste substanţe. Până astăzi, la ora 10, erau verificate 810 staţii de alimentare şi au foat aplicate 672 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 750.000 de lei”, a spus Dan Cărbunaru.  

100 de echipe ale Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF au început verificări pe piaţa combustibililor, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„În baza dispoziţiei date de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucã, privind activarea imediatã a instituţiilor de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificatã a preţurilor la carburanţi, ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale”, a informat ministerul.

Echipele DGAF, alãturi de comisari din cadrul ANPC şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, vor verifica întreg lanţul comercial, adicã atât staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate.

Acţiunea se desfãşoară în toatã ţara cu un numãr iniţial de 100 de echipe, iar efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcţie de informaţiile obţinute şi de situaţia din teren.

O fotografie care înfăţişa un preţ de peste 11 lei pe un litru de carburant a stârnit panică miercuri, oamenii aşezându-se la cozi kilometrice în ciuda asigurărilor date de ministrul Energiei, Virgil Popescu, că sunt stocuri suficiente şi preţurile nu se vor majora. 

În urma acestui tăvălug rostogolit pe toate canalele, autorităţile de la Bucureşti au organizat o întâlnire de urgenţă pentru analiza situaţiei şi tragerea la răspundere a celor responsabili. „Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru ca, din lăcomie sau orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. (...) ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricărei practici ilegale abuzive care nu are justificare reală. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a spus premierul.

Citeşte şi:
 

Grupul Mol, amendat cu 100.000 de lei pentru scumpirea nejustificată a carburanţilor. Staţia din Beiuş are de plătit 35.000 lei

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite