Consultant imobiliar: Preţurile locuinţelor din România ar putea creşte anul acesta cu 5-7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea ridicată în contextul alocării fondurilor pentru programul “Prima Casă” ar putea să ducă la o nouă majorare a preţurilor locuinţelor, a declarat, pentru News.ro, directorul diviziei New Homes din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu, care estimează pentru anul acesta o creştere medie de 5-7%.

Un alt motiv pentru creşterea preţurilor este majorarea costurilor de dezvoltare, de la preţurile terenurilor la cele ale materialelor de construcţii şi ale forţei de muncă, estimează consultantul. 

“Preţurile locuinţelor noi din Bucureşti şi împrejurimi au crescut uşor la începutul acestui an, pe fondul finalizării mai multor proiecte - faţă de momentele incipente de construcţie sau cele din perioada de construcţie, locuinţele finalizate au preţuri mai ridicate de vânzare, ceea ce duce implicit şi la o creştere generală a mediei”, a spus Voicu, pentru News.ro. 

Potrivit consultantului, anul 2017 a debutat într-un climat general semnificativ mai favorabil faţă de 2016, când începutul de an a fost marcat de incertitudinile privind Legea dării în plată şi epuizarea rapidă a fondurilor din programul Prima Casă.

“În plus, existenţa unui plafon de finanţări prin programul guvernamental stabilit pentru o durată mai îndelungată de timp asigură o predictibilitate ridicată, atât pentru investitori cât şi pentru potenţialii cumpărători”, a completat consultantul Coldwell.

Normele metodologice pentru programul “Prima Casă” din 2017 au fost adoptate în 27 februarie prin Hotărâre de Guvern, care prevede că locuinţele supuse consolidării sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditelor sunt asimilate locuinţelor noi.

Programul ”Prima Casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016.

În acest context, analistul imobiliar susţine că este posibil să se înregistreze majorări de preţuri pe piaţa rezidenţială.

“Este posibil să înregistrăm noi vârfuri de cerere pe segmentul Prima Casă, vârfuri care ar putea să ducă la creşteri punctuale de preţuri. În ansamblu, asistăm la o dezvoltare a pieţei rezidenţiale, o majorare a ponderii proiectelor middle market (n.r- segment pe care preţurile medii de tranzacţionare sunt curpinse între 1.100 şi 1.300 de euro pe metrul pătrat util) în totalul ofertei noi şi la o diversificare a metodelor de achiziţie”, a subliniat Voicu.

Analistul estimează că plafonul alocat pentru finanţări prin programul "Prima Casă" în 2017 se va epuiza înainte de finalul acestui an.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziţie pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine) este reprezentantă de finanţările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacţiilor.

Dezvoltatorii care construiesc astfel de proiecte livrează pe piaţă un stoc de locuinţe cu preţuri medii cuprinse între 700 şi 950 de euro pe metru pătrat util.

Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în acest moment în dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi şi ar putea fi livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenul de finalizare, potrivit unui raport al Coldwell care mai arată că în curând va fi demarată construcţia altor 2.000 de unităţi, cu termene de livrare anunţate pentru 2018.

Cea mai mare pondere a locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi se încadrează pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine), adică 59,5% sau peste 7.200 de unităţi, în creştere faţă de anul anterior cu 6%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite