Cât durează să vinzi o locuinţă şi care este cea mai propice perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea sau cumpărarea unei locuinţe durează în funcţie de tipul proprietăţii şi de perioada anului. Astfel, este de două ori mai rapid să vinzi un apartament decât o casă, iar tranzacţia se derulează mai repede şi dacă e realizată în al doilea trimestru al unui an.

Piaţa imobiliară de azi este mai matură decât în perioada de boom, când, sub presiunea tendinţei puternice de creştere a preţurilor locuinţelor, tranzacţiile se încheiau fără prea multe „discuţii”. Acum, clienţii alocă mai mult timp pentru găsirea unei locuinţe potrivite, relevă o analiză a Imobiliare.ro.

Un apartament se vinde mai repede

Din 2014 până în prezent, diferenţa dintre timpul necesar pentru vânzarea unui apartament şi cel necesar pentru vânzarea unei case s-a majorat vizibil, arată datele furnizate de platforma Imobiliare.ro.

La nivelul Capitalei, spre exemplu, perioada de tranzacţionare ajungea, în ultimul trimestru din 2016, la circa 77 de zile pentru un apartament. În schimb, această perioadă de tranzacţionare era la un nivel aproape dublu pentru o casă, de aproximativ 150 de zile.

Momentul potrivit                                        

Potrivit statisticilor, cea mai propice perioadă pentru vânzarea unei locuinţe, din punctul de vedere al factorului timp, este trimestrul al doilea din an.

În trimestrul doi al anului 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de puţin sub 60 de zile pentru a fi tranzacţionat, iar o casă de 134 de zile.

Slăbeşte presiunea timpului asupra clienţilor

Din perspectiva potenţialilor cumpărători, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro (asupra unui eşantion reprezentativ din judeţele Bucureşti-Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov, Constanţa şi Iaşi) relevă o tendinţă de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacţii.

La finele lui 2016, majoritatea celor chestionaţi, respectiv o pondere de 47,4% (în creştere de la 43,5% în 2015), anticipau că-şi vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de şase luni; de asemenea, clienţii care se aşteptau să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la şase luni reprezentau 25% din total (în creştere de la 13,1%).

Pe de altă parte, ponderea celor care declarau că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar fi vrut să o îndeplinească în mai puţin de o lună, se situa la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienţilor care estimau că vor încheia o tranzacţie într-un interval de una până la trei luni de zile ajunsese la 15,4% (de la 23,7%).

Marja de negociere, sub 4% în marile oraşe

La capitolul preţ, statisticile relevă o tendinţă de apropiere între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor. Acest lucru este dovedit, printre altele, de faptul că marja de negociere este destul de redusă în momentul de faţă, cel puţin pe segmentul apartamentelor. Aceasta se situează sub nivelul de 4% în toate marile oraşe analizate: 3,7% în Bucureşti, 3,2% în Cluj-Napoca, 1,9% în Timişoara, 2% în Iaşi, 3,6% în Constanţa şi 2,9% în Braşov. Asta înseamnă că, pentru un apartament cu un preţ cerut de 50.000 de euro, preţul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 şi 1.850 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite