Consiliul pentru IMM: Impunerea unui salariu minim european va duce la închiderea firmelor, migrarea multinaţionalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliului Naţional pentru IMM-uri (CNIPMMR) este de părere că impunerea unui salariu minim european va duce la creşterea inflaţiei, închiderea firmelor şi migrarea multinaţionalelor.

Introducerea unui salariu minim la nivel european este o propunere a socialiştilor europeni prin care se doreşte stabilirea unui mod de calcul al salariului minim unitar la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.

Scopul introducerii salariului minim la nivel european

Prin introducerea „salariului minim european” se urmăreşte:

-       Stoparea migraţiei forţei de muncă;

-       Îmbunătăţirea nivelului de trai;

-       Crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forţe de muncă.

Efectele salariului minim la nivel european

Potrivit CNIPMMR, deşi la prima vedere această iniţiativă pare că va avea efecte pozitive pentru statele membre, în special pentru ţările mai slab dezvoltate din UE şi pentru cetăţenii europeni cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător, iar membri ai Comisiei Europene dau garanţii că la stabilirea salariului minim se va lua în calcul condiţiile economice şi sociale din fiecare stat membru, precum şi legislaţia internă cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat, sunt ţări care privesc cu scepticism această problematică, analizând îndeaproape efectele negative pe care le poate avea, printre care se numără:

-       Închiderea firmelor care nu pot susţine creşterea salarială;

-       Migrarea companiilor multinaţionale în alte state non-UE, unde forţa de muncă este mai ieftină;

-       Creşterea inflaţiei.

Noutatea din această initiativă este dată de modul de calcul prin care salariul minim ar fi determinat, acesta urmând să reprezinte 60% din valoarea salariului mediu per stat membru UE, acest aspect pentru ţările cu un nivel ridicat al salariului mediu presupunând un efort financiar semnificativ.

CNIPMMR menţionează că până la această dată ne aflăm doar în faţa unor propuneri ce urmează să fie înglobate sub forma unui proiect care va fi prezentat partenerilor sociali pe parcursul acestui an.

După consultarea partenerilor sociali, daca se dovedeşte fezabilă, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusă în Planul de actiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene.

Statistica salariu minim vs salariu mediu în câteva state membre UE

Ţară membră U.E. Salariu mediu net 2019 (EUR) Salariu minim net 2019 (EUR) Ponderea salariului minim in cadrul salariului mediu Franţa 2.225 1.386 62,29% Germania 2.439 1.155 47,35% Spania 1806 900 49,83% Polonia 952 440 46,21% Ungaria 729 325 44,58% România 667 264 39,58% Bulgaria 508 242 47,63%


În ţări precum: Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Austria sau Cipru, salariul minim se stabileşte prin negocieri colective la nivel de ramură.

Analiza impactului asupra IMM-uri

Pentru a analiza impactul pe care proiectul de introducere a unui salariu minim la nivel european l-ar putea avea asupra întreprinderilor mici şi mijlocii din România, CNIPMMR realizează un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor CNIPMMR şi publicat pe paginile de socializare ale organizaţiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite