Consiliul de Securitate al Moldovei a recomandat Guvernului şi Băncii Naţionale să ia noi măsuri pentru combaterea crizei

0
0
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Guvernul ar trebui să susţină producţia de bunuri în condiţii de inflaţie şi să continue reformele, se arată în mesajul în urma şedinţei Consiliului de Securitate.

Consiliul Suprem de Securitate al Moldovei, care a fost convocat luni de preşedintele Maia Sandu, a recomandat Guvernului şi Băncii Naţionale să ia măsuri suplimentare pentru protejarea economiei şi a populaţiei de criza energetică.

„Guvernul ar trebui să susţină producţia de bunuri în faţa inflaţiei şi să continue reformele menite să îmbunătăţească mediul de afaceri pentru a asigura o creştere economică durabilă. Ramura executivă va oferi resurse suplimentare celor deja alocate pentru creşterea pensiilor şi a compensaţiilor energetice pentru a ajuta cetăţenii să treacă prin această criză mai uşor” , - se spune în urma întâlnirii într-un mesaj de pe site-ul şefului statului.

Aceasta notează că Băncii Naţionale i se recomandă să analizeze consecinţele intervenţiilor sale şi să le ajusteze dacă acestea sunt ineficiente.

În cadrul întrevederii au fost discutate problemele stabilităţii financiare a republicii, care s-a confruntat cu o criză politică, economică şi pandemică, precum şi o situaţie dificilă în sectorul energetic asociată cu creşterea preţurilor la gaze. Acest lucru a dus la o creştere bruscă a tarifelor, o creştere a inflaţiei şi o scădere bruscă a nivelului de viaţă al populaţiei. În discursul său de la întâlnire, Sandu a remarcat că „motivul obiectiv al creşterii preţurilor în Moldova a fost creşterea preţurilor la energie la nivel internaţional”, dar a cerut guvernului „să folosească toate pârghiile legale pentru a reduce această tendinţă”.

În cadrul întrevederii au fost audiaţi reprezentanţi ai instituţiilor statului responsabile de situaţia din economie.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite