Consiliul Concurenţei a primit anul trecut circa 100 de sesizări anonime pe platforma avertizorilor. O investigaţie a fost demarată pe astfel de ponturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a primit anul trecut circa 100 de sesizări pe platforma avertizorilor de concurenţă, realizată după un model folosit în Danemarca şi care permite denunţătorilor să rămână anonimi, în domenii precum comerţ, telecomunicaţii, utilităţi, farma şi asigurări, se arată în raportul anual al instituţiei.

Platforma avertizorilor de concurenţă a fost lansată în februarie 2015, fiind o aplicaţie care poate fi accesată cu uşurinţă de pe site-ul instituţiei.

„Platforma informatică prezintă garanţii de securitate puse la dispoziţie de partenerii din Danemarca, astfel încât IP-ul nu poate fi detectat. Datele stocate pe server sunt criptate, iar informaţia odată accesată de Consiliul Concurenţei se şterge automat, fără a se creea back-up“, precizează instituţia de concurenţă. 

„Sesizările au vizat aspecte ce cad sub incidenţa normelor de concurenţă (posibile abuzuri de poziţie dominantă, posibile înţelegeri între concurenţi etc.), a reglementărilor privind concurenţa neloială (ex. publicitatea înşelătoare), dar şi evaziunea fiscală, protecţia consumatorului, faţă de care Consiliul Concurenţei nu are competenţă de soluţionare“,  se arată în raportul anual. 

În acest an, pe baza unei sesizări anonime primite de Consiliul Concurenţei pe platforma averttizorilor de concurenţă, autoritatea a demarat în aprilie o investigaţie privind o posbilă încălcare a regulilor de concurenţă pe piaţa comercializării produselor turistice şi a pachetelor de servicii turistice prin agenţii de turism.

Autoritatea suspectează agenţiile de turism că îşi coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preţ de vânzare a pachetelor turistice.

Firmele de turism investigate sunt: Paralela 45, Paravion, Eximtur, Mareea, Christian Tour, Perfect Tour, HappyTour, Eurolines, Klever Travel, Europabus, Danubius Travel şi Amarino.

Această investigaţie este prima declanşată în urma sesizărilor de pe platforma avertizorilor de concurenţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite