Orange este cea mai anchetată companie de către Consiliul Concurenţei. A patra investigaţie se află în curs de desfăşurare
0Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a devenit cea mai anchetată companie de către Consiliul Concurenţei, a patra investigaţie având loc în urma unor plângeri legate de posibile încălcări ale reglementărilor de concurenţă, notează News.ro.
Cea de-a patra investigaţie a fost demarată în luna aprilie, având ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorului telecom Orange România.
Investigaţia se referă la un posibil tratament discriminatoriu practicat de Orange în relaţia cu companiile active pe piaţa plăţilor prin mesaje scurte prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piaţa mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil din România, a informat autoritatea de concurenţă.
„Suntem în situaţia nu foarte fericită, am declanşat în acest an a patra investigaţie împotriva lui Orange. Am terminat în 2010 una, în care i-am şi amendat, am terminat după aceea două prin angajamente privind comercializarea cartelelor preplătite şi privind tarifele pe care le percep celor care sună din alte reţele. Acestea s-au terminat fără sancţiuni, dar le-am impus anumite schimbări ale comportamentului“, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu acordat News.ro.
Şeful Consiliului Concurenţei consideră, totuşi, că în sectorul telecomunicaţiilor din România situaţia este substanţial mai bună decât în alte ţări europene.
„Pentru că avem servicii bune, o calitate bună, viteză foarte bună la Internet, tarife mici faţă de restul Uniunii Europene. Cu toate acestea, pentru că e o industrie prin natura ei mai dificilă şi dacă sunt plângeri, trebuie să investigăm“, a punctat şeful autorităţii anti-monopol.
„Ce se întâmplă pe piaţa de telecomunicaţii e destul de rar, se întâmplă rar ca o companie să fie prinsă în mai mult de o investigaţie“, a adăugat el.
Investigaţii repetate au fost, în schimb, pe piaţa de distribuţie a produselor farmaceutice, unde unele companii au fost investigate de mai multe ori.
Pe de altă parte, autoritatea de concurenţă susţine că este interesată în mod deosebit de achiziţiile publice.
„Nu totdeauna găsim dovezi ale unor carteluri. Chiar în acest an, după discuţii cu Comisia Europeană am lansat o analiză - nu investigaţie - asupra achiziţiilor pe partea de servicii IT şi pe partea de achiziţii din zona de tehnică medicală. Încercăm să vedem dacă nu sunt anumite elemente care viciază achiziţiile în zona asta“, afirmă Chiriţoiu.
„Vedem situaţii în care compania câştigă licitaţia mulţi ani la rând. Şi atunci te întrebi de ce reuşeşte o companie să câştige mereu licitaţiile. Dacă identificăm elemente de corupţie le trimitem Parchetului, pentru că nu se află în atribuţiile autorităţii de concurenţă“, a completat el.
Totuşi, compania aflată în centrul scandalului dezinfectaţilor diluaţi din spitale, Hexi Pharma - care a primit contracte pe bandă rulantă în sectorul sanitat în ultimii ani -, nu a fost şi nu este verificată de Consiliul Concurenţei.
Şeful instituţiei nu exclude, însă, o investigaţie referitoare la achiziţia de dezinfectanţi.