Conacul Romano, fostă tabără de pionieri și locuință a nepotului lui Ceaușescu, scos la vânzare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai impresionante conace din regiunea Olteniei, cunoscut sub numele de Conacul Romano, este listat spre vânzare la prețul de 2.050.000 euro.

Sala mare a Conacului Romano
După naționalizare, Conacul a fost locuință pentru nepotul lui Ceaușescu

Această proprietate istorică reprezintă o bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc, spun reprezentanții Romania Sotheby’s International Realty.

Conacul Romano a fost construit între anii 1920 și 1925, după planurile celebrului arhitect Grigore Cerchez. Însă, istoria conacului începe pe vremea lui Tudor Vladimirescu cu frații Romanov, de unde își trage și numele. Aceștia au fost recrutați ca mercenari în oastea lui Tudor, și ulterior unul dintre ei a întemeiat o familie prosperă în Pleșoiu care a contribuit la construirea acestui conac.

După naționalizarea sa în 1949, conacul a trecut prin diverse transformări, servind ca tabără pentru pionieri, IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat), școală pentru copii cu handicap și, în perioada comunistă, ca locuință a lui Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu și șef al structurilor Ministerului de Interne pentru județul Olt.

image

Proprietatea a revenit moștenitorilor familiei Romano în 1998, de atunci fiind supusă unor ample renovări și amenajări. Conacul este caracterizat de elementele sale spectaculoase, specific stilului neoromânesc al lui Grigore Cerchez, precum foișorul înalt cu decorații masive, turnulețul rotund care încadrează colțul opus, decorațiile de sub cornișă, stâlpii monumentali de la intrarea principală și arcele trilobate de pe fațada principală. De asemenea, poarta de intrare în proprietate oferă senzația unui acces într-o cetate sau o catedrală veche, cu ajutorul celor două turnuri impunătoare.

image

Clădirea principală (Conacul) are o amprentă la sol de 313 metri pătrați și o suprafață totală de 429 metri pătrați. Proprietatea include două corpuri adiționale: o casă secundară din perioada construcției conacului, cu o suprafață totală de 128 metri pătrați, și o construcție mai recentă, cu o suprafață totală de 339 metri pătrați.

image

Având un teren de 8.57 hectare, proprietatea cuprinde și alte elemente de interes, precum un iaz cu o suprafață de un hectar, o piscină de dimensiuni generoase (peste 400 metri pătrați), o fosta ghețărie, mai multe clădiri anexă și o clădire cu o amprentă la sol de peste 300 metri pătrați, care poate fi transformată în spațiu util în funcție de nevoile viitorilor proprietari.

image

Cu o istorie bogată, frumusețea sa arhitecturală uluitoare și un domeniu vast ce oferă numeroase posibilități de dezvoltare, Conacul Romano poate deveni o atracție turistică, un hotel de prestigiu, un centru de evenimente exclusivist, o clinică sau un centru de recuperare. De asemenea, poate fi restaurat și folosit din nou ca reședință personală, păstrându-și caracterul și valoarea istorică și arhitecturală de excepție.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite