Complexul Energetic Oltenia a înregistrat un profit net de 144 de milioane de lei în primul trimestru din 2016, datorită scăderii cheltuielilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Oltenia a raportat un câştig net de 144,2 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an, după pierderi de 20 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care a redus costurile. Producţia de energie a scăzut, însă, cu 4%, iar cea de cărbune cu 15%.

Trecerea pe profit se datorează reducerii cheltuielilor. Astfel, cheltuielile totale au scăzut cu 14%, bazate pe reducerea cheltuielilor de exploatare cu 11%, în vreme ce  cheltuielile cu energia şi apa au scăzut cu 20%. Concomitent, cheltuielile cu materiale şi piese de schimb s-au diminuat cu 20%.

Consumul cu păcura şi gazele a scăzut cu 20%, prestaţiile externe cu 16%, iar costul unitar de producţie al unui MWh s-a redus cu 0,9%. De asemenea, costul unitar al tonei de lignit s-a redus cu 5,6%.

Cantitatea de energie produsă a scăzut în primele trei luni ale anului cu 3,8%, de la 3,45 TWh până la 3,32 TWh, în timp ce producţia de cărbune a scăzut cu 14,8%, de la 6,10 milioane tone în primul trimestru din 2015 până la 5,20 milioane tone în perioada similară a acestui an.

Reprezentanţii producătorului de energie menţionează că pentru trimestrul al doilea al anului, societatea şi-a luat din timp măsuri în vederea reducerii impactului financiar datorat cantităţilor mici de energie produse şi vandute, „astfel încât societatea să nu fie dezechilibrată din punct de vedere financiar”. 

Cifra de afaceri a Complexului Energetic Oltenia a scăzut cu 11,4%, de la 719 milioane lei în primul trimestru din 2015 la 637 milioane lei, în primele trei luni din acest an. Veniturile totale ale acesteia s-au ridicat însă la 1,015 miliarde de lei.

În trimestrul I din acest an, a fost achiziţionată diferenţa de certificate de CO2 pentru conformarea anului 2015 de pe piaţa primară, a anunţat compania, în comunicat.

„Pentru achiziţia acestora, efortul financiar s-a ridicat, în cele 3 luni, la 185,47 milioane lei (aproximativ 41,24 milioane euro). Achiziţionarea certificatelor de pe piaţa primară a adus companiei o economie de 7,7 milioane euro faţă de preţurile practicate pe piaţa secundară, economie care se regăsteşte în contul de profit şi pierdere din primul trimestru“, se arată în comunicatul societăţii. 

În primele trei luni ale anului, compania a realizat investiţii în valoare de 105,8 milioane lei, din care 24% pentru standarde de mediu.

Complexul Energetic Oltenia areste controlat de Ministerul Energiei, care deţine 77% din acţiuni. Compania are peste 15.000 de angajaţi şi se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna trecută un program de disponibilizări. 

Complexul Energetic Oltenia a avut în 2015 pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a consemnat pierderi nete de 693 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite