Parlamentul îi dă Camerei de Comerţ terenurile Romexpo pentru un mega-proiect imobiliar în parteneriat cu părintele Iulius Mall. USR: Este un tun imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa prin care Camera de Comerţ primeşte prin transfer de la stat terenurile Romexpo, pentru a construi un uriaş ansamblu imobiliar în parteneriat cu dezvoltatorii Iulius Mall, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional.

Proiectul a primit 178 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” şi au existat 13 abţineri. Voturile în favoarea proiectului au venit din partea PSD, PNL şi PMP.

USR, în schimb, a catalogat proiectul de lege drept „un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat, astăzi, în Parlament cu ajutorul PMP, PNL şi PSD”.

Cătălin Drulă, liderul deputaţilor USR, a propus retrimiterea proiectului la Comisie pentru evaluare, dar cererea a fost respinsă.

„Ce se întâmplă azi în Parlamentul României, prin acest proiect de lege, este un tun imobiliar transpartinic. PMP a iniţiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi şi PSD o susţine. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 de hectare din cea mai bună zonă a Capitalei. Valoarea estimată este în zona milioanelor de euro, poate 300-400 milioane. Este vorba despre aceeaşi sumă pe care o investim, anual, în drumurile naţionale şi autostrăzile din România, sau costul construcţiei unei autostrăzi, ca să ne facem un ordin de mărime. Asistăm la o devalizare a statului cu mâna Parlamentului”, a declarat Cătălin Drulă în Parlament.

Reprezentanţii USR şi UDMR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională acest proiect.

Ce prevede proiectul

Un grup de parlamentari PMP a depus în luna iunie un proiect de lege prin care au propus transmiterea dreptului de proprietate privată a statului, cu titlu gratuit, către Camera Naţională de Comerţ, pentru terenurile din jurul Romexpo.

Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007  (b123/24.03.2020), prin care se doreşte transferul gratuit din proprietatea privată a statului, a terenurilor din cadrul complexului Romexpo, către Camera de Comerţ şi Industrie a României (Camera Naţională), în suprafaţă totală de 502.167 m2 (403.867 m2 + 98.300 m2).

Iniţiativa a venit după ce Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius, şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au anunţat că au planificat o investiţie de aproape 3 miliarde de euro pe terenul Romexpo, care va include numeroase muzee, printre care unul dedicat lui Brâncuşi, sală de evenimente, un parc, cel mai mare business district, un parc acvatic, birouri şi un hotel de 5 stele.

Prin două hotărâri emise de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“, Camera de Comerţ primind dreptul de folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

CCIR s-a obligat, în urma unui acord încheiat în 2017 cu compania Iulius, să facă demersuri pentru a obţine dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo.

Iniţiativa privind transferul acestor terenuri a primit critici puternice din partea Consiliului Naţional pentru IMM-uri, care a susţinut că proiectul introduce taxe şi obligaţii birocratice pentru IMM-uri în avantajul CCIR.

„CNIPMMR solicită respingerea propunerii legislative, aceasta fiind făcută în avantajul exclusiv al CCIR, o asocaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”, afirmă reprezentanţii Consiliului.

Ulterior, Guvernul a decis să lase Parlamentul să decidă dacă vrea să treacă gratuit terenurile Romexpo din proprietatea statului în proprietatea privată a Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Executivul a atras însă atenţia că există numeroase probleme de constituţionalitate cu această iniţiativă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite