Camera de Comerţ afirmă că preluarea terenurilor Romexpo va aduce către stat încasări de cel puţin 200 milioane de euro anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Comerţ şi Industrie a României afirmă că preluarea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo şi realizarea unui mega-proiect imobiliar pe acest spaţiu reprezintă o oportunitate certă pentru statul român, care ar urma să încaseze peste 200 de milioane de euro în cei 5 ani ai perioadei de construcţie şi peste 345 milioane de euro anual în perioada de operare.

„Transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului către CCIR şi, implicit, realizarea proiectului, reprezintă, în acelaşi timp, şi o certă oportunitate pentru veniturile Statului Român, fie că vorbim de bugetele locale, fie de bugetul de stat, acestea urmând ca în cei 5 ani care sunt prevăzuţi pentru etapa construcţiei să încaseze peste 200 de milioane de euro, respectiv anual, în perioada de operare, contribuţiile urmând să depăşească 345 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al CCIR.

Potrivit sursei citate, în spaţiul public au apărut informaţii care clasifică terenul aparţinând Centrului Expoziţional Romexpo ca fiind unul viran şi precizează că principalul contraargument al acestor afirmaţii este reprezentat de misiunile şi întâlnirile de afaceri la cel mai înalt nivel, târgurile, expoziţiile, concertele şi alte activităţi desfăşurate la nivel şi standarde internaţionale în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo.

„Totodată, trebuie menţionat faptul că toate clădirile, pavilioanele construcţiile anexe şi platformele aferente Complexului Expoziţional Romexpo se află în patrimoniul privat al Romexpo S.A, societate al cărei acţionar majoritar este CCIR, cu o participaţie de 91,26 %”, precizează sursa citată.

Cât priveşte poziţia fondului de investiţii Nepi Rockcastle care s-a oferit joi să cumpere terenul de la Romexpo, reprezentanţii CCIR subliniază că această declaraţie produce confuzie privind situaţia juridică a terenului care ar fi trebuit să fie liber de sarcini pentru a putea fi scos la licitaţie, ceea ce nu este cazul.

Comunicatul CCIR arată că terenul se află în administrarea CCIR încă din anul 1972, prin Decizia nr. 1146/1972 a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Bucureşti, în temeiul Decretului nr. 409/1955 şi al Dispoziţiei Consiliului de Miniştri nr. 92/1961. Potrivit legii de la acea vreme, CCIR era sigura instituţie din România care asigura, încă din 1961, activitatea de târguri şi expoziţii. Întreprinderea de Târguri şi Expoziţii (I.T.E.), actuala Romexpo, a fost înfiinţată tot în anul 1972, iar CCIR a fost autorizată să-i transfere, concomitent cu înfiinţarea noii societăţi, fondurile fixe şi mijloacele circulante necesare funcţionării acesteia. Începând cu anul 2004, terenul, aflat în proprietatea privată a statului, a ieşit din administrarea CCIR, aceasta rămânând numai cu dreptul de folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 49 de ani.

„În aceste condiţii, demersul CCIR, de a primi cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenului, în contextul dezvoltării proiectului investiţional, apare pe deplin justificat, terenul, aşa cum am precizat, aflându-se în administrarea Camerei Naţionale începând cu anul 1972, timp de 31 de ani, până în anul 2004, iar de atunci, până în anul 2053, deci încă 49 de ani, urmând să se regăsească în folosinţa gratuită a CCIR încă 33 de ani, păstrând acelaşi regim juridic”, arată sursa citată.

În context, reprezentanţii CCIR afirmă că declaraţia fondului de investiţii NEPI Rockcastle care vrea să ofere un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo produce confuzie în rândul opiniei publice şi aduce prejudicii atât Camerei de Comerţ cât şi proiectului de dezvoltare.

„Iată de ce, declaraţia NEPI nu poate aduce decât confuzie în rândul opiniei publice, iar CCIR şi proiectului de dezvoltare, în sine, numai prejudicii. Practic, exista varianta ca lucrurile să rămână în acelaşi stadiu pentru o perioadă de încă 33 de ani sau se putea alege varianta dezvoltării şi revitalizării urbane a Bucureştiului şi a României, prin implementarea unui proiect durabil pentru comunitate, ceea ce Parlamentul României a şi ales să facă”, se mai precizează în comunicatul CCIR.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de la Complexul expoziţional Romexpo.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri