Comisia Europeană, noi propuneri pentru reducerea datoriilor statelor membre

0
Publicat:

Comisia Europeană a propus miercuri o modernizare a regulilor bugetare UE astfel încât guvernele ţărilor membre să poată să negocieze traiectorii individuale de reducere a datoriilor, scrie Reuters.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Potrivit CE, lungimea acestor traiectorii ar trebui să fie legată de reforme şi investiţii, însoţite însă de un sistem de sancţiuni mai credibile, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Această modificare, care înseamnă îndepărtarea de obligaţia actuală conform căreia toate ţările membre trebuie să îşi reducă datoria cu 1/20 din diferenţa dintre nivelul datoriei publice şi pragul de 60% din PIB, este destinată să determine guvernele să îşi asume planurile de reducere a datoriilor, în loc să le vadă ca ceva impus din afară de Bruxelles.

Însă unele state membre, în special Germania, se tem că traiectorii mai lungi şi negociate individual de reducere a datoriilor vor încuraja guvernele să amâne deciziile dificile spre finalul mandatului sau chiar după ce expiră mandatul lor.

Regulile bugetare ale UE, concepute într-o perioadă economică mai stabilă din anii 1990, în special pentru a proteja valoarea monedei euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale, au dificultăţi în a face faţă crizelor actuale. Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB.

Multe state au datoria de peste 100% din PIB

Însă pandemia a lăsat multe state cu un nivel al datoriei de peste 100% din PIB, iar deficitele din 2021 depăşesc în multe cazuri de două ori limita UE. O altă regulă care este imposibil de respectat de multe guverne prevede că în fiecare an ele trebuie să îşi reducă datoria cu 1/20 din diferenţa dintre nivelul datoriei publice şi pragul de 60% din PIB.

"Ţările UE se confruntă acum cu datorii mai mari şi nivele ale deficitului care variază foarte mult. Noi provocări precum tranziţia verde şi cea digitală şi problemele în aprovizionarea cu energie ne cer să facem reforme şi investiţii majore în anii care vor veni", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

O altă schimbare majoră propusă miercuri de Executivul comunitar este aceea de a concentra regulile bugetare pe cheltuielile publice primare nete, care sunt direct observabile pe parcursul unui an şi sunt sub controlul guvernului.

Aceasta ar răspunde unor plângeri mai vechi ale guvernelor statelor membre, conform cărora regulile actuale se concentrează pe deficitul structural al unei ţări, un indicator complex care nu este observabil în mod direct şi care suferă revizuiri importante.

"Regulile fiscale se vor concentra pe reducerea datoriei, acolo unde este la un nivel ridicat, pe baza propriilor planuri ale statelor membre care trebuie să respecte condiţii UE clare. După ce un plan va fi convenit, monitorizarea va fi bazată pe o regulă simplă de cheltuieli, iar sancţiunile puternice vor asigura respectarea planului", a spus Dombrovskis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite