Comisia Europeană investește peste 65 de milioane de euro în extinderea proiectelor de energie verde

0
Publicat:

Comisia Europeană a selectat 17 proiecte inovatoare la scară mică în domeniul tehnologiilor curate, care vor beneficia de un sprijin în valoare de peste 65 de milioane de euro din Fondul UE pentru inovare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

foto clădire Comisia Europeană
Comisia Europeană investește peste 65 de milioane de euro în energie verde Foto: Pixabay

Aceste fonduri vor ajuta întreprinderile din Europa, inclusiv pe cele mici, să introducă pe piaţă tehnologii revoluţionare în domeniul industriilor energointensive, al energiei din surse regenerabile şi al stocării energiei. Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare, cu un accent deosebit pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, sticlă, ceramică şi materiale de construcţii. Există, de asemenea, proiecte în domeniul stocării energiei, al energiei solare, al energiei din surse regenerabile, al fierului şi oţelului, al rafinăriilor, al produselor chimice, al cimentului şi varului şi al hidrogenului.

Se preconizează că proiectele selectate vor conduce, în primii zece ani de funcţionare, la evitarea a peste 1,8 milioane de tone de emisii de echivalent CO2, contribuind astfel la decarbonizarea Europei şi la tranziţia către o energie curată. Prin aceste noi proiecte, Fondul pentru inovare îşi extinde acoperirea geografică la 24 de ţări în total, acordând pentru prima dată sprijin pentru proiecte din Letonia şi Ungaria.

Au fost selectate proiecte în industrii energointensive: opt proiecte care vor primi 32,6 milioane de euro din Fondul pentru inovare (trei proiecte în sectorul sticlei, ceramicii şi materialelor de construcţii, în Italia, un proiect în sectorul rafinăriilor şi un proiect în sectorul cimentului şi varului, ambele în Spania, un proiect în domeniul hidrogenului, în Croaţia, un proiect în sectorul fierului şi oţelului şi un proiect în sectorul chimic, ambele în Italia.

De asemenea, au fost selectate proiecte în domeniul stocării energiei: două proiecte care vor primi 8,4 milioane de euro din Fondul pentru inovare (un proiect privind o reţea inteligentă multienergetică, în Franţa, şi un proiect privind stocarea energiei termice, în Danemarca) şi energiei din surse regenerabile: şapte proiecte care vor primi 24,4 milioane de euro din Fondul pentru inovare (trei proiecte privind fabricarea de componente pentru producţia de energie din surse regenerabile, în Franţa, Ungaria şi Letonia, două proiecte în domeniul energiei solare, în Franţa şi Grecia, şi două proiecte privind utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul maritim şi în cel al flexografiei, unul în Ţările de Jos şi unul derulat în mai multe locaţii din Suedia, Finlanda şi Norvegia.

Fiecare dintre cele 17 proiecte va primi granturi din Fondul pentru inovare cuprinse între 1,6 şi 4,5 milioane de euro, finanţate din veniturile generate de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). Cuantumurile exacte ale granturilor vor fi cunoscute după finalizarea procesului de pregătire a acordului de grant. O treime dintre beneficiari sunt întreprinderi mici şi mijlocii. Pe lângă cele 17 proiecte selectate, sunt avute în vedere alte 4 proiecte promiţătoare, care urmează să beneficieze de asistenţă pentru dezvoltare din partea Băncii Europene de Investiţii. Aceasta le poate oferi sprijin personalizat şi le poate ajuta să realizeze închiderea financiară şi să devină operaţionale.

În cadrul cererii de propuneri au fost prezentate 72 de propuneri, dintre care 48 au fost considerate eligibile şi admisibile. Proiectele eligibile au făcut obiectul unei evaluări suplimentare, realizate de experţi independenţi, în raport cu cele cinci criterii ale Fondului pentru inovare: gradul de inovare, potenţialul de evitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, nivelul de maturitate al proiectului, potenţialul de creştere şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite