Aici va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din România. Va avea o putere de 255 MW
0România a început să își concentreze atenția asupra producției de energie verde, nepoluantă, de mare ajutor în contextul geopolitic actual. În multe județe au fost instalate, deja, parcuri fotovoltaice de mare putere.
De departe, însă, cel mai mare și mai puternic astfel de parc va fi realizat în județul Dâmbovița, în comuna Corbii Mari.
Compania israeliană Nofar Energy a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic de 255 MW din România, dezvoltat de Portland Trust la Corbii Mari, în judeţul Dâmboviţa, cu o suprafată de 290 de hectare.
„Vreau să salut această investiție privată de peste 120 milioane euro, care înseamnă enorm pentru Corbii Mari: taxe și impozite încasate, locuri de muncă. Am susținut cu tot ce a depins de noi acest proiect, pentru că știu că înseamnă un mare plus din toate punctele de vedere. Repet: cel mai mare parc fotovoltaic din România! Autorizațiile de construire sunt semnate, lucrările vor începe anul viitor, aici, la Corbii Mari”, a transmis primarul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică.
Potrivit autorităților locale, noul proiect a fost aprobat în 2023 şi începând cu 2024 va injecta 362 GWh pe an energie regenerabilă în reţeaua electrică. Acest proiect va putea furniza energie pentru aproximativ 160.000 de gospodării şi va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone.
Portland Trust este un dezvoltator activ în România şi Republica Cehă de aproape 25 de ani. Compania se concentrează pe dezvoltarea de clădiri comerciale şi a finalizat peste 850.000 mp de spaţii noi, în principal în sectoarele de birouri, industrie uşoară, retail şi, mai recent, sectoarele de energie verde
Energie verde produsă în mai multe localități
Dâmbovița este un județ cu un potențial ridicat pentru producția de energie solară, datorită numărului mare de ore de soare pe an și a suprafețelor disponibile. În ultimii ani, județul a înregistrat o creștere semnificativă a investițiilor în acest domeniu.
Pe lângă Potlogi, prima comună verde din județul Dâmbovița, alte două localități fac pasul către energia verde. Este vorba de orașul-stațiune Pucioasa și comuna Gura Foii, care își vor produce necesarul de electricitate pentru instituții cu energie solară.
În Pucioasa este vorba de un proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,2 MW, cu o valoare totală a investiției de 6.569.080,19 lei, finanțată în întregime prin fonduri nerambursabile. Această investiție va acoperi integral consumul de energie electrică al Primăriei, al Spitalului orășenesc, al școlilor, al Centrului Cultural, al viitorului bazin de înot și al iluminatului public.
De asemenea, în Gura Foii, în urma unui proiect în valoare de 200.000 de euro, fonduri europene, se va construi un parc fotovoltaic ceva mai mic decât în Pucioasa, dar care va asigura energia pentru toate instituțiile locale, dar și pentru iluminatul public, făcând economii substanțiale din bugetul local și protejând, în același timp, mediul.
Un parc fotovoltaic există de ani de zile în comuna Costeștii din Vale care asigură localității energie gratuită. În pregătire mai sunt alte parcuri fotovoltaice de mare putere, în localități precum: Vișina - care va avea o putere 213 MW, Niculești - acolo unde israelienii vor să construiască un parc solar de peste 177 MW, Butimanu - proiect solar cu o putere instalată totală de peste 222 MW.
De asemenea, în Șotânga, o firmă din Cluj a realizat o investiție care se ridică la peste 100 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic realizat, până acum, în județul Dâmbovița și are o putere de 80 de megawați, cam jumătate din cât producea colosul industrial Termocentrala Doicești.
În Gura Foii, o suprafață de 50 de ha. se va transforma și ea într-un parc fotovoltaic, după ce sătenii și-au dat acordul ca jumătate din islazul comunal să fie alocat unei investiții private de 50 de milioane de euro.
În următorii ani, colosul industrial COS Târgoviște ar putea funcționa exclusiv pe bază de energie solară, grație unui proiect care prevede realizarea unui combinat de la zero - cel mai modern din Europa, așa cum promit italienii de la Donalam.