Comerţul en gros a crescut anul trecut cu 4,1%. Cel mai bun avans a fost în IT şi Telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipamentele informatice şi telecomunicaţiile au dominat comerţul en gros anul trecut
Echipamentele informatice şi telecomunicaţiile au dominat comerţul en gros anul trecut

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a consemnat anul trecut o creştere cu 4,1%, ca serie brută, datorită avansului de 17,4% la comerţul echipamentului informatic şi de telecomunicaţii.

Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a înregistrat o creştere cu 12,1%, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 6,5%, iar comerţul cu ridicata specializat al altor produse a urcat cu 1,4%, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, au avut loc scăderi la comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,3%).

Afacerile din decembrie, au crescut cu 11,7% ca serie brută, în termeni nominali, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţie susţinută de vânzările de echipament informatic şi de telecomunicaţii (+31,3%), de comerţul cu ridicata nespecializat (+24,1%), cel specializat al altor produse (+14%) şi de vânzările produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,5%), mai arată INS.

Comerţul en gros de produse alimentare, băuturi şi tutun a generat afaceri mai mari cu 13,2%, cel al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare cu 7,7%, iar activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata şi-au sporit cifra de afaceri cu 2,4%. În schimb, comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri a scăzut cu 10,6%.

Potrivit datelor statistice,  ca serie ajustatăîn funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au crescut cu 10,1% în decembrie 2015 faţă de decembrie 2014.

Comparativ cu noiembrie, comerţul en gros a avut afaceri în creştere cu 1,7%, serie brută, susţinut de avansul comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,6%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,6%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-9,9%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%), comerţul bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-1,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-1%), cel al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-0,5%) şi vânzările de alte maşini, echipamente şi furnituri (-0,1%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite