Comenzile şi vânzările de electrocasnice au crescut cel mai mult, trase în sus de boom-ul din construcţiile de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de electrocasnice au crescut cu 5%, iar cererea - cu aproape 20%
Vânzările de electrocasnice au crescut cu 5%, iar cererea - cu aproape 20%

În primul semestru din acest an au crescut atât vânzările (cifra medie de afaceri), cât şi cererea din industrie (comenzile noi), impulsionate de avansurile din sectorul produselor de folosinţă îndelungată. În primele cinci luni, lucrările de construcţii rezidenţiale (locuinţe) au crescut cu aproape 17%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014 au crescut pe ansamblu cu 2,4%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,7%), industria  bunurilor intermediare (+5,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,4%).

Industria  bunurilor  de capital a rămas la acelaşi nivel, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Tot în primul semestru, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare, cu 2%.

Pe de altă parte, afacerile din industria extractivă s-au redus cu 0,9%.

"Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5%), industria bunurilor intermediare (4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (0,5%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-21,5%)", se arată în comunicatul INS.

Creşteri substanţiale şi în iunie

În luna iunie 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali atât faţă de luna precedentă cu 5,9%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 5,5%.

În iunie, afacerile din industrie au sporit faţă de mai cu 7,2%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 7,5%.

În schimb, industria extractivă a consemnat o scădere cu 0,8%.

Pe grupe, cifra de afaceri a avansat cu 10,4% în industria bunurilor de uz curent, cu 9,5% în cea a bunurilor de capital, cu 6,2% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 4,3% în cea energetică şi cu 4,2% în industria bunurilor intermediare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite