Erste: Noul Cod Fiscal va accelera creşterea consumului în 2016 la 4,5%. Economia riscă să se supraîncălzească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între riscurile menţionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se află posibilitatea ca deficitul bugetar să nu respecte angajamentele României din acordurile cu FMI şi Comisia Europeană
Între riscurile menţionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se află posibilitatea ca deficitul bugetar să nu respecte angajamentele României din acordurile cu FMI şi Comisia Europeană

Erste Group a majorat estimarea privind creşterea consumului privat din România în 2016, de la 3,4% la 4,5%, pe fondul pachetului de măsuri cuprinse în noul Cod Fiscal, ce urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor, însă avertizează asupra riscului de supraîncălzire a economiei.

Analiza Erste Group,  referitoare la oportunităţile şi riscurile la care este expusă economia României ca urmare a relaxării politicii fiscale, arată că anul viitor se va înregistra o creştere a consumului privat de 4,5%, de  4,6% în 2017, 4,4% în 2018 şi de 4,2% în 2019%. În aceste condiţii, avansul mediu al consumului în perioada analizată va fi de 4,5%, cu un punct procentual peste estimarea din scenariul de bază al instituţiei financiare.

Scenariul de bază al băncii austriece prevedea un avans al consumului privat de 3,7% în acest an, urmat de o creştere de 3,6% în 2016, 3,5% în 2017 şi 3,4% în 2018 şi 2019.

Între riscurile menţionate de Erste Group ca efecte ale noului Cod Fiscal se află posibilitatea ca deficitul bugetar să nu respecte angajamentele României din acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, de sub 3% din PIB, ceea ce va înrăutăţi relaţiile României cu creditorii internaţionali.

Pentru 2016, Erste a majorat previziunea referitoare la deficitul bugetar de la nivelul de 1,2% prevăzut în scenariul de bază la 3,5%. Pentru următorii trei ani, banca a revizuit estimarea de la un deficit de 1,1% din PIB la 3% în 2017, 2,6% în 2018 şi 2,3% în 2019. La nivelul perioadei 2016-2016, instituţia anticipează un deficit mediu de 2,9% din PIB.

Alte riscuri prevăzute de Erste sunt retrogradarea ratingurilor României de către agenţiile de evaluare financiară, creşterea costurilor de finanţare, scăderea investiţiilor ca urmare a ajustării cheltuielilor pe termen scurt, precum şi ajustări pe termen mediu care să aibă efecte economice contrare.

În perspectiva reducerii TVA de la 24% la 19%, Erste a revizuit în scădere estimarea referitoare la inflaţia din decembrie 2016 la 0,7%, în timp ce rata medie a inflaţiei se va menţine uşor negativă (-0,3%).

„Reducerea TVA va estompa presiunile inflaţioniste din 2016 şi nu excludem ca economia să dea semne de supraîncălzire“, se arată în analiza Erste.

Banca notează faptul că Banca Naţională a României a menţinut în iulie dobânda de politică monetară la nivelul de 1,75%, iar guvernatorul Mugur Isărescu a arătat în mod clar că unul dintre motivele unei reconsiderări prudente a politicii monetare este programul Guvernului în domeniul fiscal.

Având în vedere aceste considerente, precum şi faptul că anul viitor vor avea loc alegeri generale, Erste anticipează că politica monetară a BNR va fi mai puţin relaxată.

Între riscurile suplimentare la care va fi supusă economia se numără intenţia Guvernului de a majora semnificativ salariile angajaţilor din sectorul public în 2016, impactul estimat asupra PIB fiind de 1,3%, şi majorarea cheltuielilor în sectorul militar cu 1% din PIB din 2017. În plus, Parlamentul a aprobat pe 30 iunie reintroducerea pensiilor speciale pentru militari, ceea ce va amplifica presiunile asupra bugetului.

Între factorii pozitivi menţionaţi de Erste Group se află accelerarea creşterii economice, creşterea investiţiilor private, creşterea consumului, a economisirii şi îmbunătăţirea calităţii creditelor. Totodată, companiile vor dispune de fonduri suplimentare, iar băncile vor beneficia de emisiuni de obligaţiuni guvernamentale mai mari, dacă România va păstra ratingurile recomandate investiţiilor.

Pentru 2015, Erste Group a menţinut estimarea referitoare la creşterea economiei României la 3,2%, dar pentru 2016 prognoza a fost îmbunătăţită de la 3,5% la 4,2%. Pentru anii următori, Erste a majorat estimările la 4,4% în 2017, 4,5% în 2018 şi 4,6% în 2019. În scenariul de bază, banca austriacă prognoza pentru perioada 2017-2019 creşteri de 3,8%, 4,1% şi 4,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite