Combinatul Oltchim este unul dintre cei mai mari datornici către bugetul local Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat Oltchim, care a intrat în insolvenţă la începutul anului trecut şi încearcă să-şi găsească cumpărător, se află în topul datornicilor către bugetul local al municipiului Râmnicu Vâlcea, cu debite de 4,3 milioane de lei plus penalităţi de întârziere, datorii mai mari decât Oltchim având o altă firmă de stat, Vâlceana, aflată în insolvenţă de circa zece ani.

Combinatul chimic nu şi-a mai achitat taxele şi impozitele de la jumătatea anului 2012, devenind unul dintre cei mai mari datornici la bugetul local, potrivit Mediafax. 

La 31 decembrie 2013, Oltchim înregistra datorii de 4,36 milioane de lei către bugetul local, reprezentând impozite pe clădiri, terenuri şi autovehicule, la această sumă adăugându-se majorări de întârziere în cuantum de 210.150 de lei, potivit datelor oferite de Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, citat de Mediafax. Din total, circa 2,9 milioane lei sunt datoriile aferente anului 2013.

Până în prezent autorităţile locale nu au deschis proceduri de executare silită pentru aceste debite. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi va încerca să vândă compania în luna februarie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea urmează să-şi găsească un nou proprietar, după eşecul privatizării din toamna anului 2012, însă acest lucru s-ar putea întâmpla mai târziu decât anunţaseră iniţial autorităţile. Mai exact, termenul de depunere a ofertelor pentru acţiunile deţinute de combinat la Oltchim SPV, care controlează activele unităţii, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat cu o lună şi jumătate la solicitarea investitorilor care s-au arătat interesaţi până în prezent. 

Ultimul competitor care a intrat în cursa pentru preluarea combinatului Oltchim curăţat de datorii este Petchem, divizia petrochimică a MOL. Petchem este între primele zece companii europene din petrochimie şi unul dintre liderii europeni în producţia de polietilenă şi polipropilenă. 

Alţi investitori care şi-au arătat interesul pentru combinat sunt omul de afaceri Ştefan Vuza, prin intermediul companiei Chimcomplex Borzeşti, consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, ruşii de la Oil and Gas Trade şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China.

SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, şi-a manifestat interesul pentru Oltchim, însă a anunţat ulterior în presă că renunţă la aceste planuri, fără a informa şi autorităţile că nu mai doresc să participe la procesul de privatizare a Oltchim.

Potrivit reprezentantului Primăriei Râmnicu Vâlcea, există o companie care înregistrează debite mai mari decât cele ale Oltchim către bugetul local. Este vorba despre Vâlceana, un fost producător de piele şi încălţăminte care nu şi-a mai plătit obligaţiile către bugetul local de peste cinci ani. Firma a acumulat datorii de aproximativ 5,7 milioane lei către bugetul local.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Vâlceana SA se află în insolvenţă, procesul fiind înregistrat pe rolul tribunalului Vâlcea din anul 2004. cu un nou termen pentru luna aprilie a acestui an. Primăria Râmnicu Vâlcea este parte în acest proces în calitate de creditor.


Mai puteţi citi: 

Cinci investitori peţesc Oltchimul, dar privatizarea s-ar putea amâna. Termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat, la cererea companiilor interesate de preluarea combinatului.

Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti. Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

O nouă dată pentru privatizarea Oltchim: tranzacţia s-ar putea finaliza în iunie 2014. Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.

Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, a fost numit director general al Oltchim. Noul director general al Oltchim Râmnicu Vâlcea este Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, secţie a combinatului, decizia luându-se în cadrul unei întâlniri la Ministerul Economiei.

Înainte de întâlnirea cu ministrul Economiei, sindicaliştii din Oltchim ameninţă cu reluarea protestelor. Corneliu Cernev, liderul Sindicatului „Victoria Oltchim” ameninţă cu reluarea protestelor dacă ministrul Andrei Gerea nu va fi receptiv la problemele angajaţilor. Sindicaliştii şi parlamentarii vâlceni se întâlnesc mâine cu Andrei Gerea, noul ministru al Economiei.

Liderii de sindicat de la Arpechim sunt aşteptaţi mâine de ministrul Economiei. Ministrul Economiei,deputatul de Piteşti Andrei Gerea i-a chemat pe reprezentanţii sindicatului de la Arpechim la întâlnirea pe care o va avea miercuri cu reprezentanţii Oltchimului şi administratorii judiciari.

Sindicaliştii din Oltchim şi parlamentarii vâlceni, cu „jalba-n proţap” la noul ministru al Economiei. Liderii sindicali din Oltchim au avut astăzi o întâlnire cu parlamentarii vâlceni şi conducerea combinatului în urma căreia au stabilit să se deplaseze la Bucureşti pentru a-l întreba pe noul ministru al Economiei ce are de gând cu societatea din Râmnicu Vâlcea.

Gerea a depus jurământul de credinţă. Băsescu: Aveţi două misiuni importante: Oltchim şi Cuprumin. Premierul Victor Ponta a trimis miercuri preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire în funcţia de ministru al Economiei a liberalului Andrei Gerea. Şeful statului a aprobat propunerea liberalilor şi a semnat decretul de numire a lui Gerea în funcţia de ministru al Economiei.

Obiectivul lui Gerea: privatizarea Oltchim. Andrei Gerea a fost ales în unanimitate, ieri, de conducerea PNL, ca succesor al lui Varujan Vosganian la Ministerul Economiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite