Cioloş: Limitarea subvenţiilor pentru fermele mari nu va fi tragedia agriculturii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cmisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a expicat astăzi, la Bucureşti, că plafonarea subvenţiilor agricole la 300.000 de euro indiferent de suprafaţa exploataţiei (măsură cu care România nu este de acord) nu va dăuna sectorului agricol local şi nici celui european.

"Nu va fi tragedia agriculturii româneşti această plafonare a plăţilor directe pe suprafaţă. Prin noua Politică Agricolă Comună nu vrem să distrugem, ci doar să contruim şi să îmbunătăţim", a spus comisarul.

Totodată, Cioloş a precizat că fermele vizate de această măsură nu sunt cele cu suprafeţe de 1.000 de hectare, aşa cum s-a vehiculat, ci vorbim de fapt de exploataţii cu suprafeţe de peste 2.000 de hectare.

Declaraţiile comisarului european au venit ca răspuns afirmaţiilor făcute de Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). „Riscăm să atingem productivitatea şi performanţa fermelor mari şi, astfel, chiar şi a României prin plafonarea subvenţiilor. S-ar putea să ne trezim că aceste ferme să se divizeze“, a spus preşedintele LAPAR.


De altfel, statul român va încerca să obţină un plafon mai ridicat pentru subvenţiile din agricultură, a declarat ieri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, explicând că "acest plafon ar putea duce la un proces de fărâmiţare a unor ferme mari, nu numai în România".

Actuala Politică Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii de terenuri să le lase pârloagă pentru că primesc subvenţii de până la 176 de euro pe hectar. Cei mai privilegiaţi de acordarea subvenţiilor sunt deţinătorii de suprafeţe foarte mari, de zeci de mii de hectare, iar, în România, aceştia sunt străini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite