Firmele de arhivare cer sume exorbitante oamenilor pentru a le elibera documente pentru pensii. Ciolacu: „E ilegal și imoral. Trebuie sancționați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu susține că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor. „Aşa ceva este ilegal şi imoral”, spune șeful Guvernului.

Firmele care păstrează documentele necesare pensionarilor, în vizorul Concurenței FOTO: ARHIVA
Firmele care păstrează documentele necesare pensionarilor, în vizorul Concurenței FOTO: ARHIVA

„Se pregăteşte în aceste zile şi procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Aşa ceva este ilegal şi imoral şi cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege”, a transmis Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern de vineri, 21 iunie. 

Firmele care păstrează documentele necesare pensionarilor, în vizorul Concurenței

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către firmele care păstrează în arhive documentele necesare recalculării pensiilor.

Autoritatea de concurență are indicii că o serie de firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În acest context, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite