Recalcularea pensiilor: Ce se întâmplă dacă rezultă o pensie mai mică. Explicații oficiale

0
Publicat:

Recalcularea pensiilor va fi finalizată până în toamnă, existând și posibilitatea ca, în urma aplicării noii formule, pensia rezultată să fie mai mică decât cea aflată în plată.

O lupă pusă pe un săculeț pe care scrie Pension, lângă mai multe monede și un calculator
Recalcularea pensiilor va fi finalizată până în toamnă

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre marea recalculare a pensiilor din România. Acesta a prezentat la Digi24 documentul pe care îl vor primi pensionarii în scurt timp și a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării, pensia iese o pensie mai mică: „pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”. „Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie, a declarat președintele CNPP.

În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal. 

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Punctele de stabilitate și cum se acordă

Numărul total de pncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: - 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

- a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii

- a satisfăcut serviciul militar

- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale

- a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale

- a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite