România trece la salariul minim european. Cum va fi calculat și cât vor câștiga angajații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței guvernului se află introducerea salariului minim european. Acesta va fi format din 50-52% salariul mediu brut, la care se adaugă indicatori precum: inflație, rata de creștere a salariilor și productivitatea.

Salariul minim european va fi implementat în România FOTO: Arhiva
Salariul minim european va fi implementat în România FOTO: Arhiva

Potrivit experților, formula stabilită de Ministerul Muncii pentru a determina salariul minim european ar putea face ca acesta să ajungă la 3800-4200 de lei. Calculul salariului minim european va fi făcut având ca punct de referință 50% din salariul mediu național. Vor fi luați în considerare și alți doi indicatori: puterea de cumpărare și productivitatea muncii.

O directivă europeană prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. 

Deși salariul minim va fi adoptat vineri, 21 iunie 2024, acesta ar putea intra în vigoare abia din ianuarie 2025, susține Antena 3 CNN. 

În prezent, salariul minim pe economie este 3300 lei brut, iar de la 1 iulie, va ajunge la 3700 lei brut, din care 300 de lei sunt scutiți de taxe.

Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern, care are loc vineri, 21 iunie. 

„Introducem azi salariului minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că se pregătește procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. 

„Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite