Ciolacu: Adoptăm OUG privind jocurile de noroc. Niște șmecheri fac averi speculând câteva portițe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern că va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor, în interesul cetăţenilor români.

Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va fi adoptată ordonanţa privind jocurile de noroc

Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie am stat la masa, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România. S-a ajuns prea departe. Întărim regulile nu doar în zona viciilor, ci și în cazul comportamentul fiscal incorect. Oamenii cinstiți își depun la timp și plătesc toate obligațiile către stat. Dar niște șmecheri fac afaceri și averi speculând câteva portițe legislative. De aceea astăzi închidem aceste portițe. Modificăm legislația și venim cu amendă din prima în cazul nerespectării legislației fiscale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Adoptăm astăzi Ordonanța de Urgență care reglementează industria pariurilor și păcănelelor în interesul cetățenilor români. În primul rând, jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu este înregistrată în România. Vreau să terminăm cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării și UE.

Creștem semnificativ taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din industrie”, a adăugat el. 

Cresc taxele și pentru jocurile de noroc de la TV

Proiectul de Ordonanţă prevede o creștere a taxelor din jocurile de noroc, inclusiv Loto și Bingo, estimându-se că veniturile colectate din creşterea taxelor în domeniul jocurilor de noroc în 2023 şi 2024 vor fi de 583,4 milioane de lei.

Organizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi vor avea contribuţii pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual, pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc.

De asemenea, pentru jocurile caracteristice clubului de poker contribuţia va fi de 5.000 euro anual pentru fiecare club, pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporţional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe; 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024 şi 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 şi următorii. Contribuţia pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc este de 5.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 500.000 euro anual.

Taxele pentru Loto, pocker, bingo și păcănele

Potrivit proiectului, taxele anuale aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc sunt pentru jocurile loto: 200.000 euro, pentru pariurile mutuale: 65.000 euro, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro, pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro.

De asemenea, proiectul mai prevede taxe pentru jocurile caracteristice clubului de poker de 25.000 euro, pentru jocurile tip slot-machine, de 150.000 euro, pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc - 15.000 euro, iar pentru pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune - 150.000 euro.

Taxele pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor sunt: pentru fiecare masă, în municipiul Bucureşti de 70.000 euro, iar pentru fiecare masă, în alte locaţii decât municipiul Bucureşti - 40.000 euro, pentru clubul de poker, în fiecare locaţie, în municipiul Bucureşti: 82.500 euro, iar în alte locaţii decât municipiul Bucureşti - 38.500 euro. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare este de 5.300 euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite