Cine sunt principalii candidați pentru a conduce Consiliul de supervizare bancară al BCE

0
Publicat:

Principalii candidați pentru conducerea Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) sunt trei femei, relatează Reuters.

Claudia Buch este favorita pentru a fi noul supervizor principal al BCE, Foto: Arhivă Adevărul
Claudia Buch este favorita pentru a fi noul supervizor principal al BCE, Foto: Arhivă Adevărul

Totuși, potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, favorita clară pentru această funcție este reprezentanta Germaniei, Claudia Buch.

Consiliul supraveghează puţin peste o sută dintre cele mai mari bănci din zona euro şi trebuie să aleagă un nou şef, pentru a-l înlocui pe Andrea Enria, actualul preşedinte al Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. Mandatul său de cinci ani expiră la finalul acestui an, într-un moment în care majorările semnificative ale dobânzilor afectează modelele de afaceri ale băncilor, informează Agerpres.

Buch, vicepreşedintele Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), este principala favorită, dar pentru postul de conducere au fost menţionate şi Margarita Delgado (Spania) şi Sharon Donnery (Irlanda), susţin sursele.

Candidatele vor să lupte contra dezechilibrului de gen în instituţie

Acestea precizează că ar trebui aleasă o femeie pentru a lupta contra dezechilibrului de gen în instituţie. 24 dintre cei 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE sunt bărbaţi, în timp ce echilibrul la Consiliul de supervizare bancară este un pic mai bun.

Cele trei femei sunt pe deplin calificate pentru acest post datorită propriilor lor merite, deci genul va fi doar unul dintre factori în luarea deciziei. Niciuna dintre femei nu şi-a declarat intenţia de a-şi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de supervizare bancară.

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţiile.

Buch, fost membru al Consiliului german de experţi economici, este favorită deoarece are sprijinul Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, şi are o experienţă semnificativă într-o mare instituţie. Ea a efectuat o activitate limitată pe segmentul de supraveghere bancară, dar recent a fost aleasă în Consiliul de supervizare al Bundesbank.

Delgado, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Spaniei, este un supervizor de top, având o vastă experienţă în domeniu, dar Madridul are deja funcţia de vicepreşedinte al BCE, ceea ce reprezintă o problemă, deoarece UE vrea ca tot mai multe state membre să deţină poziţii importante.

Donnery, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Irlandei, are şanse acceptabile, susţin sursele. Ea a fost ignorată în urmă cu cinci ani, când Enria a fost desemnat, iar oficialii irlandezi deţin deja câteva posturi cheie în domeniul financiar.

O sursă a precizat că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de supervizare bancară şi Stefan Ingves, fostul guvernator al Riksbank (Banca Centrală a Suediei).

Procesul de selecţie nu a început, discuţiile sunt neoficiale, dar un anunţ oficial privind locul de muncă vacant ar putea fi făcut în toamnă, au anunţat sursele.

Noul preşedinte al Consiliului de supervizare bancară este ales de Consiliul guvernatorilor BCE şi va fi numit oficial de Consiliul UE, în urma aprobării de către Parlamentul European.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite