Șefa BCE: Am încredere uriașă că autoritățile americane nu vor permite intrarea țării în incapacitate de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit lui Christine Lagarde, acest lucru ar fi un dezastru și ar avea consecințe negative grave pentru întreaga lume.

Christine Lagarde. Foto: EPA-EFE
Christine Lagarde. Foto: EPA-EFE

Administrația americană nu-și poate permite intrarea în incapacitate de plată a SUA. Ar fi o catastrofă și ar avea consecințe negative grave pentru întreaga lume, a declarat duminică  șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, la emisiunea companiei americane de televiziune CBS.

Nu pot să cred că cineva ar permite să se întâmple o catastrofă atât de gravă precum neplata datoriei SUA”, a spus ea. "Este imposibil. Nu pot să cred că s-ar putea întâmpla. Dar dacă s-ar întâmpla, ar fi consecințe foarte, foarte negative nu numai pentru această țară, în care încrederea ar fi zdruncinată, ci pentru întreaga lume", a adăugat Lagarde.

Șefa BCE a declarat că această problemă este de natură politică în Statele Unite. "Eu însămi eram implicată în politică. Dar există momente când interesele cele mai înalte ale statului ar trebui să prevaleze", crede Lagarde.

Administrația americană a cerut recent Congresului să majoreze plafonul datoriei naționale, stabilit acum legal la 31,4 trilioane de dolari. Partidul Republican, care controlează în prezent Camera Reprezentanților, a fost în mod tradițional sceptic cu privire la creșterea limitei datoriei și pledează pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat mai devreme că departamentul său va trebui să ia „măsuri extraordinare” după ce va ajunge la plafonul datoriei naționale, „pentru a preveni riscul de neplată”. Potrivit lui Janet Yellen, vor exista suficiente disponibilități și măsuri de urgență, aproximativ „până la începutul lunii iunie”.

La sfârșitul anului 2021, președintele american Joe Biden a semnat o lege care a ridicat plafonul datoriei naționale a țării cu 2,5 trilioane de dolari, la 31,4 trilioane de dolari. Astfel, a fost evitată o potențială intrare în incapacitate de plată. După cum a spus Yellen la acea vreme, dacă legea nu ar fi fost aprobată, ar fi putut exista o lipsă de fonduri necesare pentru finanțarea activității guvernului federal. 

Vezi mai jos interviul integral (în engleză):

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite