Cine a decis păstrarea pensiilor speciale şi ce venituri lunare încasează. „Bugetarii de lux îşi păstrează privilegiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Claudiu Năsui a divulgat joi numele personajului principal din scandalul pensiilor speciale, cel care a decis păstrarea privilegiilor pentru a nu-şi reteza singur „craca de sub picioare”.

„Bugetarii de lux îşi apără privilegiile. Problema pensiilor speciale este că cei care le pot elimina sunt tocmai cei care le primesc. De fapt, cei cu putere în statul român şi-au folosit puterea nu pentru români sau a face bine României, ci pentru ei. Pe principiu cine împarte, parte îşi face”, scrie economistul USR, Claudiu Năsui, precizând că acesta este motivul pentru care Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea de eliminare a pensiilor speciale.

„Este vorba de legea care a rezultat din contopirea proiectului USR din 2017 cu un proiect PNL. Ce rost a avut contopirea? Să fie practic omorât proiectul USR. Astfel s-au introdus, în mod intenţionat, prevederi care să omoare proiectul.

Am semnalat încă de atunci cele două probleme majore ale acestei legi. În primul rând, conţinea părţi neconstituţionale, iar lupta era pierdută încă de la adoptare. Acest lucru s-a confirmat astăzi. În al doilea rând, chiar dacă cumva trecea, nici măcar nu elimina toate pensiile speciale. Efectiv 90% din pensiile speciale din România ar fi rămas în vigoare”, precizează economistul.

„Din acest motiv am introdus un alt proiect de lege prin care să impozităm cu 90% toate pensiile speciale care depăşesc nivelul a cinci pensii minime garantate, iar banii să fie redirecţionaţi către combaterea epidemiei şi redresarea ulterioară a economiei. Culmea e că fix a doua zi, PNL a depus amendamente similare, dar care iarăşi ar fi scutit aproape 97% din pensiile speciale. Amendamentele au fost atât de prost scrise încât nici măcar nu au mai fost susţinute în comisii. Totul a fost de ochii lumii.

Cazul pe care vreau să vi-l prezint astăzi este tocmai preşedintele CCR, domnul Valer Dorneanu. Cum ar fi fost ca dumnealui să accepte astăzi să îşi micşoreze veniturile de la stat, deja considerabile, cu peste 33.000 de lei lunar? Vorbim de mai mult de înjumătăţirea lor. Care sunt şansele ca pe viitor să o facă?”, încheie Năsui

postare nasuit despre valer dorneanu pensii speciale
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite