Chiţoiu: Sperãm ca în noiembrie activitatea Oltchim sã se desfãşoare la 65% din capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat luni, la Slatina, cã activitatea Oltchim ar putea fi reluatã la o capacitate de 65% din a doua parte a lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, iar salariile restante pe luna august ale angajaţilor combinatului ar putea fi plãtite la finele sãptãmânii în curs.

"În aceastã sãptãmânã, sperãm noi pe la mijlocul sãptãmânii sau pe joi, vineri, sã plãtim şi lichidarea pe luna august şi tot joi sau vineri sã se reia activitatea parţial, cu electrolizã, urmând ca de sãptãmâna viitoare sã se reia activitatea la o capacitate de 60-65% la Oltchim pe platforma din Râmnicu-Vâlcea. În paralel avem discuţii tot spre sfârşitul sãptãmânii la nivelul Comisiei Europene legat de ajutorul de salvare. În funcţie de discuţiile de acolo, dacã sunt favorabile, putem sã alocãm o sumã de bani pentru continuarea unui ciclu de producţie la nivelul unei întregi luni şi de asemenea avem discuţii cu marile bãnci creditoare astfel încât şi acestea sã asigure jumãtate din capitalul de lucru pentru finanţarea activitãţii Oltchim. Noi sperãm ca pânã la sfârşitul lunii octombrie, prima jumãtate a lunii noiembrie, activitatea la Oltchim sã se desfãşoare la o capacitate de 65%", a afirmat ministrul Chiţoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul sãu, la Slatina, referitor la Oltchim, cã este mulţumit de activitatea ministrului Chiţoiu şi a reafirmat cã acesta va rãmâne ministru şi dupã 9 decembrie dacã reuşeşte sã rezolve problemele de la combinatul din Vâlcea.

"Am devenit specialist, de nevoie, alãturi de domnul ministru. Am preluat un pacient în stare foarte gravã, consultantul era angajat de cãtre Guvernul Boc, operaţia, ca sã vorbesc în termeni medicali, a fost amânatã de cãtre domnul MRU care a murit de fricã sã nu mai pãţeascã ce a pãţit la Cuprumin şi atunci a lãsat bolnavul Oltchim sã intre în fazã terminalã, a trebuit sã facem prima operaţie aşa cum a fost gânditã de ceilalţi şi în timp ce ne-am apucat de operaţie a intrat cineva peste noi şi a început sã ne stingã lumina, sã ne ia instrumentele, sã alerge prin salã", a spus prim-ministrul.

Victor Ponta a adãugat, rãspunzând unei întrebãri, cã nu s-a aşteptat ca la Oltchim lucrurile sã evolueze în modul în care au evoluat.

"Nu m-am aşteptat la evoluţia asta. Şi mai spun încã o datã: În absolut orice ţarã, inclusiv în România, dacã dumneavoastrã, jurnalist, eu, deputat sau oricine altcineva, vã duceţi la o bancã, cu documente false, sau vã duceţi la o licitaţie publicã şi depuneţi o ofertã falsã, în aceeaşi searã dormiţi la poliţie. Mai puţin situaţia în care, fiind aliatul PDL şi marea speranţã de reformã a României - România Dreaptã cu Dan Diaconescu - mai puţin în aceastã situaţie. Nu, nu m-am aşteptat. M-am aşteptat ca cei 20 de procurori care au stat vreo lunã aici la Slatina, vizitând frumuseţile judeţului şi transformând judeţul într-o destinaţie turisticã a DNA, din cei 20, unul singur dacã binevoia sã se ocupe de ce s-a întâmplat la Oltchim, nu se mai întâmpla a doua oarã. Aşa, uitaţi-vã: domnul Dan Diaconescu e cu PDL-ul, domnul Sima, cum îl cheamã, e prin insule reci, toatã lumea în România care escrocheazã şi care dã ţepe stã bine-mersi. Orice om care falsificã documente bancare, da, clar, acesta e rãspunsul. Şi atunci n-ar mai veni nimeni la licitaţii publice cu documente false. Aici este protecţia politicã şi influenţa asupra organelor de cercetare penalã a influenţei politice", a mai afirmat prim-ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite