Chiriile au crescut în medie cu 13%. Cât cer proprietarii în marile orașe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media prețurilor solicitate pentru chiriile din marile orașe a înregistrat o creștere medie de 3% în luna iulie 2023 și cu 13% mai mult decât în iulie 2022, potrivit datelor centralizate de Storia.

cartier de blocuri
Chiriile au crescut cu 13% într-un singur an

BUCUREȘTI

Comparativ cu luna iulie 2022, prețurile medii pentru chirii au crescut cu 23% pentru apartamentele cu trei camere, cu 15% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor. Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuințe, cele mai mari creșteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde prețurile solicitate sunt mai ridicate cu 33% în sectorul 5 și cu 22% în sectorul 1 și 4.

În luna iulie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5) și 389 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) și 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 950 de euro (sectorul 1).

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, la nivelul țării s-au înregistrat mai multe creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. În același timp, chiriile medii au crescut ușor față de luna iunie a.c., cea mai mare creștere înregistrându-se la Arad, la apartamentele cu două camere (+17%).

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, în luna iulie a.c., prețurile medii solicitate au crescut comparativ cu cele din luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. garsonierele se închiriau cu 320 de euro, în luna iulie a.c. acestea s-au închiriat, în medie, cu 350 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, în luna iulie a.c. prețul de închiriere a crescut la 549 euro de la 500 de euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au ajuns să fie închiriate cu 700 de euro, în medie, de la 650 de euro în luna iunie a.c.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 27% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 22% pentru apartamentele cu două camere și cu 17% în categoria garsonierelor.

IAȘI

În Iași, prețurile medii solicitate au rămas relativ similare față de luna anterioară, singura creștere înregistrându-se la garsoniere (+7%). Comparativ cu luna iulie 2022, prețurile medii solicitate au crescut cu 20% pentru garsoniere, 14% pentru apartamentele cu două camere și cu 11% pentru apartamentele cu trei camere. În Iași, în luna iulie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 300 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

BRAȘOV

În luna iulie a.c., prețurile medii solicitate pentru închiriere fluctuează comparativ cu luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. o garsonieră se închiria cu 320 de euro, în luna iulie a.c. prețul a scăzut cu 3% și a ajuns la 312 euro. Prețul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a rămas la fel, de 450 de euro, în timp ce prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a crescut cu 2%, de la 600 de euro la 610 euro.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 25% pentru garsoniere, cu 22% pentru apartamentele cu trei camere și cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

CONSTANȚA

În Constanța s-a observat o scădere a prețurilor medii, de 11% la apartamentele cu două camere și de 1% în cazul garsonierelor, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante. Comparativ cu anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut de la an la an pe toate segmentele de apartamente, cea mai mare creștere fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere, urmată de garsoniere și apoi de apartamentele cu două camere.

TIMIȘOARA

Prețurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au fost în creștere față de luna iunie a.c., cu 8% pentru garsoniere, cu 5% pentru apartamentele cu două camere și cu 2% pentru apartamentele cu trei camere.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate, cea mai semnificativă creștere regăsindu-se la garsoniere, de 19%. Dacă în iulie 2022 o garsonieră se închiria în medie cu 210 euro, în iulie a.c. chiria medie a fost de 250 de euro.

SIBIU

În Sibiu, prețurile medii solicitate au fost în creștere cu 4% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu trei camere și cu 8% în cazul apartamentelor cu două camere.

Față de luna iulie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 26% pentru apartamentele cu două camere, cu 25% pentru apartamentele cu trei camere și cu 5% pentru garsoniere.

ORADEA

Comparativ cu luna iunie a.c., prețurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au crescut cu 5% la garsoniere și cu 2% la apartamentele cu trei camere, dar au rămas constante la categoria apartamentelor cu două camere. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut cu 17% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 14% în categoria garsonierelor și cu 11% la apartamentele cu trei camere.

CRAIOVA

Și în Craiova prețurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna precedentă, însă comparativ cu luna iulie 2022 s-au înregistrat creșteri ale prețului mediu la garsoniere (+19%), apartamente cu două camere (+17%) și la cele cu trei camere (+4%).

ARAD

În Arad, prețurile medii ale chiriilor au crescut în luna iulie a.c. comparativ cu luna iunie a.c., ajungând cu 17% mai mari în cazul apartamentelor cu două camere, cu 10% mai mari pentru apartamentele cu trei camere și cu 6% mai mari în cazul garsonierelor.

Față de luna iulie 2022, s-au observat creșteri de 29% la apartamentele cu trei camere și de 19% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul garsonierelor creșterea a fost temperată, de 6%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite