China spune că nu vrea un război comercial sau tehnologic cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xie Feng a recunoscut că relațiile dintre cele două țări trec prin momente grele.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

China nu vrea să intre într-o confruntare tehnologică sau comercială cu Statele Unite, a declarat miercuri ambasadorul chinez în Statele Unite, Xie Feng, la un forum de securitate organizat de Institutul Aspen.

China se opune oricărui fel de război comercial sau tehnologic sub pretextul concurenței”, a spus el, ca răspuns la o întrebare conexă. „China nu se teme de concurență, dar cred că definiția americană a concurenței este nedreaptă”.

Xie Feng a remarcat că Beijingul nu încearcă să provoace Washingtonul. "Așa cum a subliniat președintele [RPC] Xi Jinping la o întâlnire cu [secretarul de stat american] Anthony Blinken în urmă cu două săptămâni, lumea este suficient de mare pentru a permite Chinei și Statelor Unite să se dezvolte în paralel și să prospere împreună", a spus șeful misiunii diplomatice chineze. "China nu provoacă și nici nu încearcă să înlăture Statele Unite. În loc să concureze cu alte [țări], China, vrea să se dezvolte o relație sănătoasă și stabilă între China și Statele Unite.”

Diplomatul a subliniat, de asemenea, provocările serioase cu care se confruntă relațiile SUA-China. „Relațiile China-SUA s-au confruntat cu dificultăți și provocări serioase”, a spus el. „Ca să fiu sincer, relațiile China-SUA trec prin vremuri grele”.

În octombrie anul trecut, SUA au impus restricții asupra exporturilor de semiconductori către China, în încercarea de a împiedica Beijingul să dezvolte cea mai recentă tehnologie. Partea americană se teme, de asemenea, că ar putea apărea lacune în sistemul de control al comerțului exterior dacă Japonia și Țările de Jos, ale căror întreprinderi ocupă poziții de lider în lume în producția de astfel de echipamente, continuă să aprovizioneze China. Din acest motiv, Washington a apelat la Tokyo și Amsterdam cu o cerere de aderare la măsurile anti-chineze.

Criza ucraineană

Vorbind despre criza ucraineană, Xie Feng a remarcat că China susține respectul pentru preocupările de securitate, suveranitatea și integritatea teritorială.

Suntem pentru păstrarea suveranității și integrității teritoriale”, a spus el. „Încurajăm, de asemenea, respectarea preocupărilor legitime și rezonabile de securitate”.

Xie Feng a mai remarcat că este „natural ca Rusia și China să mențină relații normale de bună vecinătate amicale”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite