Cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porţile de Fier I, în imagini. FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica a modernizat partea românească a ecluzei de la hidrocentrala Porţile de Fier I, în urma unei investiţii de 236 de milioane de lei, pentru fluidizarea navigaţiei pe Dunăre.

În urma acestei investiţii a fost reluată navigaţia prin ecluza românească a hidrocentralei, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica. Lucrările au început în 2006, fiind evaluate la acea dată la 167 de milioane de lei. Valoarea finală a contractului a fost de 236 de milioane de lei.

Amenajarea Porţile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre cu o puterea instalată totală de 2.235 de MW, aproape cât trei reactoarele ale centralei de la Cernavodă, aceasta capacitate fiind operată în mod de egal de partea română şi de partea sârbă.

Numai această hidrocentrală mamut reprezintă aproape un sfert din puterea instalată totală a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porţile de Fier I, în imagini

Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini

În urmă cu 40 de ani, la 16 mai, era inaugurat sistemul hidroenergetic Porţile de Fier I, cu o putere de 1.050 MW, atât în partea românească, cât şi în cea iugoslavă, după aproape opt ani în care s-a lucrat la acest sistem.

Centrala de la Porţile de Fier I este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa şi cea mai mare de pe Dunăre, iar lacul său de acumulare are un volum de peste 2.200 de milioane de metri cubi, pe o lungime de peste 270 de kilometri, de la baraj şi până la confluenţa cu râul Tisa.

Sistemul Hidroenergetic si de Navigaţie Porţile de Fier I a fost ianugurat la 16 mai 1972 şi are în componenţă, pe lângă cele două centrale hidroelectrice, şi barajul deversor cu 14 câmpuri, câte 7 pentru fiecare parte şi două ecluze. Prin dimensiunile sasurilor şi prin cădere, ecluzele de la Porţile de Fier I se înscriu în lista celor mai mari construcţii de acest gen din lume. Ecluza română a fost pusă în funcţiune la 3 august 1969, iar primul agregat la 14 august 1972.

image

Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu hidrocentrala de la Porţile de Fier I din ultimii 40 de ani

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite