Ce schimbări aduce 1 ianuarie în buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o serie de normative care vor genera plusuri sau minusuri în bugetele populaţiei. Cea mai importantă schimbare cu impact asupra populaţiei este fără îndoială reducerea TVA de la 24% la 20%, măsură ce ar trebui să genereze ieftiniri. Cresc impozitele locale, însă se ieftinesc băuturile alcoolice şi scad facturile la energie electrică.

„Adevărul Financiar“ vă prezintă principalele schimbări care vor interveni odată cu intrarea în vigoare a unor măsuri anunţate pentru data de 1 ianuarie 2016.

** TVA scade la 20%. Cota standard TVA scade de la 1 ianuarie de la 24% la 20%, urmând să genereze ieftiniri ale tuturor produselor, cu excepţia produselor alimentare, care beneficiază de o cotă TVA de 9% de la 1 iunie 2015. În urma reducerii TVA cu 4 puncte procentuale, preţurile ar trebui să scadă cu 3,22%, însă este foarte importantă decizia comerciantului de a transmite această relaxare fiscală consumatorului final. În vara lui 2015, când s-a redus TVA la alimente, instituţiile statului au declanşat mai multe monitorizări ale preţurilor practicate de comercianţi înainte şi după scăderea taxei pentru a se asigura că beneficiul este transmis consumatorului final. 

** TVA la apă scade la 9%. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în luna octombrie de Guvernul Ponta, după publicarea noului Cod Fiscal în Monitorul Oficial, s-a stabilit reducerea la 9% a TVA la apă, atât potabilă, cât şi pentru uz industrial sau pentru irigaţii. Iniţial, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor, dorea ca TVA redusă să se aplice în limita unei anumite cantităţi de apă consumată, însă ulterior şi-a dat seama că această limitare este imposibilă. 

Teodorovici susţinea că reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru populaţie, cât şi pentru operatorii de apă. Mai exact, arăta fostul ministru, unii operatori de apă au în vedere o creştere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin pentru aceştia, cât şi pentru populaţie, care nu ar simţi majorarea în facturi. 

„Sunt unii operatori în România care şi-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociaţia operatorilor de apă că vor creşte tarifele la apă, pentru că au primit finanţări fie din împrumuturi, fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creştere nu s-ar simţi în facturi. Practic, populaţia nu va fi afectată de o astfel de creştere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populaţie, dar şi pentru operatorii de apă în acelaşi timp“, explica Teodorovici. 

** Scad accizele la alcool. Accizele aplicate alcoolului etilic scad cu 30% de la 1 ianuarie, ceea ce va genera o ieftinire a băuturilor alcoolice, estimată de Asociaţia Patronatelor din Industria Alcoolului la 15-20%. Potrivit noului Cod Fiscal, acciza pentru alcoolul etilic va fi de 3.307 lei pe hectolitru. 

Citeşte pe Adevărul Financiar ce alte măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite