Ce planuri au românii pentru vara anului 2023: Destinații preferate în funcție de transport și buget

0
Publicat:

Un studiu recent privind destinațiile preferate de români și bugetele pe care le-au planificat arată că mai mult de o treime nu vor să cheltuie mai mult de 100 de euro pentru biletele de avion.

Oameni care stau în fața unui aeroport, așteptând să vină ora de îmbarcare
36% din români ar prefera ca biletele de avion spre destinațiile de vacanță să fie sub 100 de euro

Potrivit unui studiu realizat de Vola.ro, 50% dintre respondenți au ales deja destinația pentru vacanța de vară, dar nu au cumpărat încă biletele de avion.

64.5% dintre ei susțin că au planuri pentru vacanță în următoarele 3 luni, 28.2% vor să călătorească în următoarele 3-6 luni, în timp ce 7% își doresc acest lucru în următoarele 6-9 luni. Altfel spus, 2023 stă sub semnul călătoriilor, mai ales că multe companii aeriene au anunțat o extindere a portofoliului de rute pentru această vară, ceea ce înseamnă că turiștii vor avea la dispoziție numeroase opțiuni de destinații din care pot alege.

Ce planuri au românii pentru vara anului 2023

În ceea ce privește organizarea viitoarei vacanțe, 50% dintre participanții la studiul Vola.ro spun că au ales deja destinația, dar nu au cumpărat biletele de avion. 30.6% dintre respondenți nu au nimic planificat încă, pe când 17.2% susțin că întreaga lor vacanță este deja achitată și planificată.

De asemenea, 55.9% își doresc mai multe city-break-uri pentru această vară, semn că excursiile scurte în Europa, de 3-5 zile, încă sunt în topul preferințelor români. La polul opus, 40.9% dintre respondenți au votat opțiunea unui concediu prelungit. Cât despre luna aleasă pentru vacanță, septembrie este luna preferată de călătorie a românilor (29.6% dintre respondenți au ales această opțiune), mai ales că, în mod tradițional, prețurile sunt reduse la finalul sezonului estival. Iunie este luna mai puțin preferată, cu 19.9% dintre voturi, în timp ce iulie și august își împart aproape în mod egal restul procentelor.

În ceea ce privește destinațiile pentru această vară, destinațiile europene rămân și anul acesta în topul preferințelor românilor (78% dintre turiști spun că vor alege din nou destinațiile europene în acest sezon). Există, însă, un interes crescut și pentru zonele non-europene: 14.7% dintre respondenți vor să-și petreacă vacanța în afara continentului, țări precum Israel, Iordania, Emiratele Arabe, Thailanda, Mexic fiind opțiuni populare în rândul românilor. Bineînțeles, nici România nu a fost uitată: 7.3% dintre români vor alege destinațiile interne pentru concediul de vară.

Cum își organizează românii călătoriile în 2023: buget, transport, planificare

Studiul Vola.ro a scos la iveală și câteva criterii de care țin cont românii atunci când își plănuiesc vacanța. De exemplu, aceștia preferă să își rezerve concediul cu mai mult de o lună înainte (60.2%) sau cu o lună înainte (24.5%). Pentru cei care aleg să rezerve din timp vacanța, avantajul este că se pot bucura de prețuri mai bune la biletele de avion, dar și de o varietate mai mare privind destinațiile din care pot alege.

În ceea ce privește organizarea propriu-zisă, 56.7% dintre respondenți își rezervă vacanța prin intermediul site-urilor de booking, 30.1% rezervă direct pe site-urile furnizorilor de servicii (direct la compania aeriană sau la hotel), iar 13.2% aleg să recurgă la ajutorul unui consultant de călătorii sau la o agenție de turism pentru un pachet complet de transport + cazare.

Atunci când vine vorba despre factorii pe care îi iau în considerare când aleg destinația de vacanță, criteriile votate de români sunt următoarele: să găsească prețuri avantajoase la biletele de avion (44.6%), să fie o destinație în care nu au mai fost (38.4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16.4%).

La capitolul buget alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor au mers către două opțiuni: 53% dintre respondenți sunt dispuși să cheltuiască între 100 și 300 de euro pentru ele, iar 36% dintre ei își doresc prețuri sub 100 de euro. Mai mult decât atât, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de români pentru călătoriile din această vară (votat de 88.7% dintre respondenți). Prin urmare, principala recomandare Vola.ro este achiziționarea din timp a biletelor de avion, mai ales că prețul lor tinde să urce rapid în lunile de vară ca urmare a cererii mari. Companiile aeriene știu că în lunile de vară se călătorește cel mai mult, astfel că tarifele biletelor sunt mai mari decât în alte sezoane.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește compania în care vor călători, respondenții au ales variante multiple: 53% dintre participanți spun că vor merge în vacanță alături de partener/ă, 48.9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10.8% au ales opțiunea de a călători și singuri.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite