Ce este „dismorfia financiară”, fenomenul prin care ajungi să crezi că ești mai sărac decât ești în realitate
0Tot mai mulți oameni cu venituri mari se simt „săraci”, deși câștigă sume care îi plasează în topul celor mai bine plătiți – un fenomen cunoscut drept dismorfie financiară.

Nouă din zece angajați care câștigă peste 100.000 de lire (aprox. 117.000 de euro) anual nu se consideră „bogați” – deși acest prag îi plasează direct în top 4% din Marea Britanie. De fapt, cei 1.000 de angajați intervievați au spus că ar trebui să câștige, în medie, 724.000 de lire (aprox. 847.000 de euro) pe an pentru a se simți cu adevărat bogați, potrivit The Independent.
Vârsta influențează și ea percepția asupra siguranței financiare: tinerii cred că au nevoie de mai mulți bani pentru a se simți „înstăriți”. Cei între 18 și 24 de ani au spus că le-ar trebui 343.000 de lire pe an, față de 324.000 pentru cei între 25-34 de ani și doar 135.000 pentru cei între 35-46.
Un sondaj realizat de New Statesman în 2024 a arătat că 60% dintre britanicii care câștigă între 80.000 și 100.000 de lire cred că au un venit „mediu”. Cei cu venituri mari tind să se vadă ca „normali” pe scara veniturilor și chiar „mai rău decât alții” din cercul lor social.
Explicația experților
Potrivit specialiștilor, un factor important este siguranța financiară din copilărie. Dacă cineva a crescut într-o familie unde banii erau mereu o problemă, e mai probabil să trăiască cu teama că poate pierde totul.
„Valorile care ne formează atitudinea față de bani sunt setate de când suntem mici”, spune Dr. Christine Hargrove, terapeut financiar, confirmă că instabilitatea financiară în copilărie „poate avea efecte pe termen lung”. „Mintea noastră e setată să ne protejeze. Chiar dacă acum trăim în siguranță, emoțiile nu înțeleg mereu că lucrurile s-au schimbat.”
Există, de asemenea, tendința de a cheltui mai mult pe măsură ce câștigăm mai mult. Lucruri care înainte erau considerate un lux devin brusc „necesități”, influențate de ce consideră „normal” cercul nostru social. Așa se face că un cuplu cu venituri uriașe poate spune că „o duce greu” dacă cresc taxele la a doua proprietate sau dacă se majorează taxele pentru școala privată – care a devenit „esențială” în loc de un moft.
„Cercetările în acest sens sunt fascinante”, spune Hargrove. „Oamenii subestimează două mari categorii de cheltuieli: cele rare (dar mari) și cele mici (dar dese)”. La prima categorie, dă exemplul unei mașini de lux: „Câți iau în calcul costurile mari de reparație când cumpără o mașină scumpă? Majoritatea nu-și dau seama că nu se compară cu o mașină obișnuită.” La a doua, cheltuielile mici sunt ignorate: „abonamentele lunare, aplicațiile, micile plăți zilnice se adună rapid.”
Fenomen amplificat de rețelele sociale
Comparația cu ceea ce e considerat „normal” nu mai e limitată la prieteni sau colegi. Acum ne comparăm cu sutele de mii de oameni de pe internet. „Dismorfia financiară e versiunea modernă a sindromului ‘să nu fim mai prejos ca vecinii’”, spune Courtney Alev, avocat financiar la Credit Karma.
„Rețelele sociale amplifică această distorsiune între percepție și realitate.”
Un studiu a arătat că aproape 25% dintre americani s-au simțit mai puțin mulțumiți financiar din cauza social media. Bombardați cu imagini ale unui stil de viață luxos și aspirațional, nu putem evita comparațiile – și sentimentul că ducem o viață „modestă” în comparație.
De remarcat și că percepția despre „lux” s-a schimbat radical. Pentru generația baby boomers, lucruri precum cafeaua la pachet, abonamentul la sală sau hainele noi erau considerate extravaganțe. Totuși, ei se așteptau să-și poată cumpăra o casă până la 35 de ani – un vis tot mai greu de atins pentru noile generații, mai notează The Independent.
În noiembrie anul trecut, prețul mediu al unei case în Marea Britanie era de 290.000 de lire – adică de 10 ori salariul mediu pentru cei între 22 și 29 de ani. Acum 35 de ani, o casă costa cam de 5 ori salariul mediu.