Ce crede BNR despre monedele virtuale: active speculative, extrem de volatile şi riscante. S-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) reiterează că există un risc ridicat de pierdere a sumelor investite în monede virtuale, considerându-le active speculative, extrem de volatile şi riscante, în cazul cărora s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale.

În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede”, transmite BNR într-un comunicat.

Banca Naţională semnalează că a crescut interesul populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. Totodată, BNR avertizează că pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor.

Totodată, având în vedere creşterea exponenţială din ultima perioadă a preţului majorităţii monedelor virtuale şi a fluctuaţiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Naţională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active  speculative, extrem de volatile şi riscante.

„În scopul evitării manifestării riscului reputaţional la nivelul instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede”, arată instituţia.

BNR mai precizează că va continua să monitorizeze evoluţia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar, cu menţiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite