Ce beneficii ar aduce creşterea vârstei de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să caute să prelungească viaţa activă a persoanelor de vârsta a treia pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei. Guvernele OCDE vor să reformeze sistemul de pensii şi să acorde stimulente financiare pentru încurajarea pensionării târzii, consideră analiştii PwC.

„Pentru România, o ţară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populaţiei, identificarea modalităţilor de a menţine pentru o perioadă mai lungă de timp în viaţa activă profesional persoanele vârstnice va deveni un factor crucial pentru păstrarea viabilităţii sistemului public de pensii. Trebuie să fim mai inovativi în privinţa modului în care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici şi pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă şi opţiuni de pensionare parţială”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Majorarea vârstei de pensionare poate creşte PIB-ul statelor OCDE cu 2 trilioane dolari

PwC a lansat marţi un studiu potrivit căruia prelungirea vieţii profesionale a persoanelor vârstnice ar putea creşte PIB-ul ţărilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari. Indexul Golden Age,  realizat de PwC, măsoară cât de bine valorifică ţările membre OCDE puterea economică a angajaţilor de vârsta a treia.

Potrivit acestuia, Islanda este în vârful clasamentului, urmată de Noua Zeelandă, Israel şi Suedia. „Israel, Germania şi Australia au înregistrat cel mai mare avans în clasament începând 2003, în timp ce Mexic, Turcia şi Grecia au coborât fiecare 12 poziţii în acest clasament. Marea Britanie rămâne la mijlocul clasamentului - performanţa sa în termeni absoluţi a crescut în timp, dar a crescut totodată şi performanţa medie la nivelul OCDE”, sunt doar câteva dintre concluziile raportului PwC.

Potrivit acestuia, ţările membre ale OCDE  ar putea înregistra o creştere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forţei de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă ţară din UE în această privinţă.

Indicele „Golden Age” calculat de PwC reprezintă o medie ponderată a unei serii de indicatori – printre care ocuparea forţei de muncă, veniturile şi participarea în programe de formare - care reflectă impactul pe piaţa forţei de muncă al angajaţilor cu vârste de peste 55 de ani în 34 de ţări OCDE.

Îmbătrânirea rapidă pune presiune financiară

Creşterea potenţială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între ţări, de la aproximativ 1% în Coreea şi 2% în Japonia, până la aproximativ 16% în Grecia. Alte ţări care se situează la coada clasamentului ar putea obţine, de asemenea, câştiguri mari, cum ar fi Belgia (13%), Slovenia (12%). Având în vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potenţial de câştig în termeni absoluţi, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).

„Între 2015 şi 2035, numărul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani în ţările cu venituri mari (din cadrul OCDE) va creşte cu aproape 50%, până la aproximativ 538 de milioane. Este o veste îmbucurătoare că trăim mai mult, însă îmbătrânirea rapidă a populaţiei exercită o presiune financiară semnificativă asupra sistemului de sănătate şi de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, considerăm că angajaţilor de vârsta a treia ar trebui să li se permită şi chiar să fie încurajaţi să rămână în activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumpărare şi ar conduce la creşterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite si taxe", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

PwC Golden Age Index– rezultate cheie

Ţările nordice sunt şi de această dată în vârful clasamentului, Islanda ocupând primul loc, Suedia locul patru şi Norvegia locul şase. Danemarca (13) şi Finlanda (14) nu înregistrează performanţe la fel de spectaculoase precum vecinii lor, totuşi se situează în prima jumătate a clasamentului OCDE.

Israel a urcat un o poziţie faţă de anul trecut, ocupând locul trei, Coreea de Sud şi Japonia au urcat fiecare câte două poziţii până pe locul şase, respectiv locul opt, Australia urcat patru poziţii până pe locul 12, iar Germania două locuri până pe locul 15.

Raportul PwC analizează în detaliu tendinţele din Marea Britanie, care oferă, de asemenea, câteva exemple pentru alte ţări. Deşi în Marea Britanie s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte rata de ocupare a persoanelor în vârstă, mai sunt multe de făcut - cu un potenţial de creştere a PIB-ului cu 80 de miliarde de lire sterline, dacă Regatul Unit ar putea egala performanţa Suediei în ceea ce priveşte integrarea în muncă a persoanelor vârstnice.

Printre priorităţile guvernelor din cadrul OCDE, se numără:

•           reformarea sistemului de pensii şi furnizarea altor stimulente financiare pentru încurajarea pensionării târzii;

•           sprijinirea formării/recalificării persoanelor în vârstă, în special ca răspuns la schimbările tehnologice, cum ar fi creşterea automatizării;

•           introducerea măsurilor de combatere a discriminării pe motive de vârstă în toate aspectele legate de ocuparea forţei de muncă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite