Ce autostrăzi vor fi gata în acest an. Şefa CNAIR: N-aş vrea să vă dau un număr de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNAIR trece în revistă stadiul autostrăzilor în construcţie FOTO CNAIR/Facebook
CNAIR trece în revistă stadiul autostrăzilor în construcţie FOTO CNAIR/Facebook

Câteva zeci de kilometri de autostradă vor fi inaugurate cu siguranţă în acest an, a declarat şefa Companiei de Autostrăzi, Mariana Ioniţă, pentru HotNews.ro.

Mai precis, tronsonul de 18 kilometri din Autostrada Transilvania de la Iernut la Cheţani va fi gata cu siguranţă în luna august, iar problema nodului rutier de la Cheţani, care nu este gata şi ţine de un alt constructor, va fi tranşată în următoarele zile pentru a permite deschiderea traficului, a declarat Mariana Ioniţă, într-un interviu pentru HotNews.ro.

„În cam trei luni trebuie să finalizăm nodul de la Cheţani, măcar bretelele de descărcare. Acolo trebuie luată o decizie imediată. Noi avem ca termen luni să luăm o decizie clară. Discutăm şi cu Astaldi, discutăm şi cu Straco. Ei au o problemă de insolvenţă, dar Straco îţi doreşte foarte tare să termine lucrările acolo. Este o firmă românească şi trebuie să o susţinem. Nu se pune problema ca aceasta autostradă să nu fie dată traficului anul acesta în luna august. Până atunci decizia trebuie luată fulger. Avem şi alternativă, mergând până la construcţia în regie proprie”, a spus şefa CNAIR.

Alt tronson care va fi 100% gata se află la graniţa cu Ungaria. Este vorba despre secţiunea Biharia - Borş de 5,3 km din Autostrada A3. „În august va fi gata şi acea secţiune”, a declarat Mariana Ioniţă.

Totodată, alte două tronsoane de circa 40 de kilometri ar avea „doar 60% şanse” să fie gata. Este vorba despre Loturile 1 şi 2 din Autostrada A10 Sebeş-Turda. „Aceste două loturi, n-aş vrea să le numesc proiecte de proastă practică, sunt proiecte care au avut probleme, proiectele trecutului, care au trecut prin două exerciţii financiare. Nu mai avem acum altă soluţie decât să le finalizăm. Din februarie, de când am venit eu, le-am transmis antreprenorilor că dorinţa mea este să închidem aceste proiecte. Le-am spus că e un mizilic să termine secţiunile de circa 40 de kilometri, n-ar fi pentru aceste firme o problemă, mai ales că terenurile nu sunt accidentate, calcaroase. Avem un front de lucru liniştit acolo. Mi-e teamă să vă spun sigur acum că terminăm în data de 30 noiembrie. Aş merge mai degrabă pe 60% şanse de deschidere”, a spus Ioniţă.

Mariana Ioniţă a precizat că nu vrea să dea un număr de kilometri de autostradă deschişi în acest an.

„N-aş vrea să vă dau un număr de kilometri (deschişi anul acesta). Pentru mine impactul cel mai mare este în soluţionarea problemelor. Sistemul este atât de încâlcit încât eu ca să găsesc capătul firului duc o muncă titanică. În luna august, când inaugurăm cele două tronsoane, vom discuta şi de ce mai deschidem până în decembrie”, a mai spus şefa de la drumuri în interviul HotNews.ro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite