Ce aduce bun şi rău 1 septembrie, ziua marilor schimbări la portofel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea s-ar putea ieftini cu 15% în urma reducerii TVA FOTO Adevărul
Pâinea s-ar putea ieftini cu 15% în urma reducerii TVA FOTO Adevărul

În prima zi de toamnă intră în vigoare mai multe normative care vor modifica regimul taxelor, având drept consecinţe scumpiri, ieftiniri, tăieri sau adăugări de facilităţi.

Odată cu trecerea de la vară la toamnă, viaţa românilor se va schimba, mai ales în latura sa economică, pentru că de la 1 septembrie se vor aplica legi, ordonanţe şi alte normative care transformă regimul afacerilor. Însă oricât de abstracte par a fi aceste schimbări, ele se vor resimţi cât de curând chiar în portofelele oamenilor obişnuiţi. „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a acestor schimbări.

Scumpiri sigure, ieftiniri incerte

Mult-aşteptata reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, batoane şi covrigi de la 24% la 9% va avea drept consecinţe reducerea evaziunii fiscale, o posibilă ieftinire cu cel mult 15% a pâinii şi o scădere temporară a veniturilor la buget. Guvernul mizează cel mai mult pe reducerea evaziunii, se aşteaptă la ieftiniri (chiar dacă nu aceasta este ţinta măsurii de relaxare), iar pentru a compensa pierderea bugetară a crescut accizele la alcool.

Pentru consumatorul obişnuit de pâine, cea mai importantă pare să fie ieftinirea acesteia, dar la preţurile actuale o scădere cu 15% înseamnă, de fapt, doar câţiva bani. Pâinea de un leu va costa în jur de 90 de bani sau, cel mai probabil, va costa tot un leu la un gramaj ceva mai mare. Asta dacă producătorii şi comercianţii, deopotrivă, vor fi dispuşi să transmită în preţurile finale reducerea acestui cost fiscal.

Aşadar, avem o ieftinire nesemnificativă, dar şi incertă, la produsele de panificaţie. Vom vedea însă că această ieftinire va avea ca efect scumpirea altor produse, pentru că Guvernul a decis să mărească fiscalitatea la alcool şi la articolele de lux, în contrapartidă cu relaxarea regimului fiscal al pâinii. În cazul băuturilor spirtoase, cota-standard a accizei se măreşte de la 750 la 1.000 de euro/hl de alcool pur, iar cota redusă creşte de la 375 la 500 de euro/hl de alcool pur. Asta înseamnă scumpiri de cel puţin 20-25%, atât ale băuturilor accizate, pe care le găsim la raft, cât şi ale spirtoaselor de casă, pe care le găsim la ţăranii din piaţă.

În plus, creşte stresul fiscal şi pentru gospodarii care rafinează acasă, în alambicuri, alcool destinat consumului propriu, deoarece exact pe ei îi vizează cota redusă a accizei. Sau, în termeni nominali, acciza pe spirtoasele casă de 25-35% concentraţie alcoolică (25-30 de grade) va fi de 5,5 până la 7 lei/litru, iar în cazul spirtoaselor mai tari, de peste 50 de grade, acciza va fi mai mare de 11 lei/litru. O scumpire sigură care va compensa ieftinirea nesigură a pâinii.

Cât despre evaziunea fiscală, acest fenomen se va muta din industria morăritului şi panificaţiei, unde nu va mai avea rost să eludezi o cotă de TVA de doar 9%, în industria rafinării şi procesării alcoolului, unde mia de euro pe hectolitru este un avantaj net al evazionistului faţă de agenţii corecţi. 

Tarife mai mari pe drumul de fier

image

Tot de la 1 septembrie, preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat în funcţie de lungimea traseului şi de rangul trenului, cu până la 10%. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 de bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 şi 50 de bani, în timp ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%. 

Câteva exemple: în cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, preţul unui bilet pe ruta Bucureşti - Ploieşti (60 km), Timişoara - Arad (57 km) sau Satu Mare - Baia Mare (60 km) va creşte de la 7,3 lei la 7,5 lei. La trenurile InterRegio, preţul plătit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucureşti – Braşov (166 km) şi Bucureşti - Constanţa (225 km) de la 47 la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 la 62 lei. Tariful de rezervare a unui loc, de 3,3 lei în prezent, va creşte la 4 lei.

Acciză pe motoarele mari

Guvernul va introduce, de la 1 septembrie, accize şi pentru motoarele cu capacitate de peste 100 de cai-putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave şi ambarcaţiunile pentru agrement, pe lângă accizele pentru maşinile cu motor de peste 3.000 cmc. 

Proiectul de ordonanţă de Guvern prevede introducerea motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement în sfera de aplicare a accizelor nearmonizate, având în vedere faptul că motoarele navelor nu sunt întotdeauna integrate ambarcaţiunilor.

Ce câştigă Guvernul

Veniturile suplimentare din creşterea accizelor amintite mai sus (alcool, produse de lux şi motoare de mare capacitate) sunt estimate la 300 de milioane de lei pentru anul curent. În schimb, impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9% a fost calculat la 100 de milioane de lei.

Scade taxa de pod la Giurgiu, fără scutiri la Feteşti

image

Începutul lunii septembrie aduce schimbări şi în ceea ce priveşte taxarea pentru traversarea podurilor peste Dunăre, respectiv Giurgiu-Ruse şi Feteşti-Cernavodă. 

Mai exact, Ministerul Transporturilor a modificat printr-un ordin tarifele aplicate începând cu 1 septembrie pentru trecerea podului dinspre Giurgiu spre Ruse. Astfel, taxa pentru o trecere pe podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse pentru posesorii de vehicule de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune se va ieftini până la 3 euro (4 dolari sau 14 lei). Până acum, tariful era de 6 euro (8 dolari sau 27 de lei). Pentru 20 de treceri, până la 31 decembrie, tariful este de 48 de euro sau 217 lei, iar un abonament de 31 de treceri valabil o lună costă pentru riverani 8 euro sau 38 de lei.

Chiar şi cu această reducere, taxa percepută pentru traversarea podului peste Dunăre este mai mare în România faţă de cea din Bulgaria. Posesorii de vehicule de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune plătesc pentru trecerea podului în sensul Ruse-Giurgiu o taxă de 2 euro (4 leva). În vara anului 2011, guvernul bulgar a redus taxa pentru maşinile care traversează podul dinspre Ruse spre Giurgiu de la 12 leva (6 euro) la 4 leva (2 euro).

Din nou cu taxă pe Feteşti-Cernavodă 

image

De la 1 septembrie expiră scutirea de taxă aplicată în ultima lună de autorităţi pentru cei care treceau, în zilele de vineri sau duminică, pe podul de la Feteşti.  Astfel, vehiculele care vin pe sensul Bucureşti – Constanţa nu mai sunt scutite de plata taxei pentru utilizarea podului peste Dunăre la Feteşti - Cernavodă în zilele de vineri. De scutire nu mai beneficiază nici vehiculele care se deplasează în zilele de duminică pe sensul Constanţa – Bucureşti. 

Autorităţile au aplicat în luna august această scutire pentru a fluidiza traficul spre şi dinstre mare în zilele agglomerate de weekend. Anul trecut, pentru o scurtă perioadă, taxa de pod de la Feteşti a fost înjumătăţită, dar s-a revenit la plata integrală a acesteia.

Începând cu 1 septembrie, indiferent de zi, şoferii de autoturisme, vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor plăti la Feteşti o taxă de 11 lei. Pentru microbuze, tariful este de 37 de lei, iar pentru autocare – de 49 de lei. La celalaltă staţie de trecere a podului peste Dunăre, de la Vadu Oii – Giurgeni, tarifele sunt plătite integral, în fiecare zi.

Încălzirea la radiator beneficiază de ajutor

Din septembrie intră în vigoare şi ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu energie electrică şi o majorare cu 6% a ajutoarelor pentru cei care folosesc gaze naturale. De altfel, măsurile au fost deja adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă de către Guvern şi tot ce mai trebuie este ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa prevede că persoanele şi familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare cuprinse între 48 lei pe lună pentru cei cu venituri de 615 lei de persoană şi 240 de lei pentru cei cu 155 de lei. 

image

 „Calculele sunt făcute pe facturi, pe consum, pe suprafaţă de locuit. Nu sunt o invenţie a acestui an. Se acordă de foarte mult timp. Nu se schimbă nimic faţă de anii trecuţi. Ei depun cerere la primărie şi primăriile, prin protocoale cu ANAF, vor cere informaţiile necesare. Dacă nu se pot obţine, primăria va face o anchetă socială în cazul persoanei respective“, a explicat zilele trecute Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii. 

Potrivit ordonanţei, se va menţine sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat. Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.

De asemenea, se introduce indicatorul social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumului ajutoarelor şi nivelurilor de venituri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite