Ce a făcut un român cu restaurant în Spania pentru a se adapta legii antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii cu restaurante în Spania spun că introducerea legii antifumat a afectat piaţa localurilor, însă, acestea s-au adaptat noilor norme şi au căutat soluţii să nu piardă clienţii.

Legea antifumat care va intra în vigoare şi în România, din 16 martie 2016, a pus pe jar mulţi proprietari de restaurante care se aşteaptă la un recul al afacerilor cu cel puţin 10-15%. Majoritatea spun că, în timp, lucrurile se pot redresa, iar clienţii pot reveni în localuri, chiar dacă nu pot fuma în spaţii închise.

Această lege care nu permite fumatul în interior se aplică încă din 2011 în Spania. Adevărul a iniţiat un demers jurnalistic pentru a afla cum s-au adaptat localurile spaniole la legea antifumat. Cel mai bun exemplu îl dau chiar românii care au restaurante deschise în Spania.

Ruxandra Ulici Focsa, originară din Oradea, este managerul restaurantului  „Acasă” din Velilla de San Antonio (Madrid). Acesta are specific românesc şi este şi locul de întâlnire al mai multor români care trăiesc la Madrid.  Localul a fost deschis în 2006, iar din 2011 în Spania a fost introdusă legea antifumat.

„Această lege a afectat multe restaurante şi baruri din Spania. Dar au existat localuri care, în limita spaţiului de care dispuneau, au deschis terase unde să se poată fuma. Pentru că noi am avut ceva spaşiu am decis să amenajăm o terasă pentru fumători”, a declarat Ruxandra Ulici Focsa.

Obrazul subţire cu investiţie se ţine

Managerul restaurantului „Acasă” din madrid mai spune că amenajarea terasei a costat ceva bani. „Legea a venit la mai bine de patru ani de la deschderea restaurantului. Pentru amenajarea terasei am investit în jur de 20.000 de euro. Aici este vorba de închiderea terasei şi de climatizare”, mai spune Ruxandra Ulici Focsa.

Jurnalistul român Alin Săcăcean de la publicaţia România Expres din Spania susţine că după ce s-a introdus legea antifumat comportamentul clienţilor de restaurantelor s-a modificat. „Mulţi au început să iasă la retaurant în familie. Iau masa împreună şi pot veni şi cu copiii la local”, a precizat Alin Săcăcean.

Cât despre încălcarea legii de către proprietarii restaurantelor nici nu se pune problema. „Amenzile sunt foarte mari, iar controalele foarte dese”, mai spune Ruxandra Ulici Focsa. Ea spune că cei care ţin să fumeze la restaurant acceptă mici comproimisuri, mai ales iarna. „Chiar dacă este frig şi clientul vrea să fumeze, merge şi serveşte masa la terasă”, mai spune managerul restaurantului „Acasă”.

Şi proprietarii români de restaurante cu specific Spaniol din Bucureşti spun că şi în România va trebui să se respecte legea care nu permite fumatul în spaţii publice. Proprietarul reţelei de restaurante Alioli, Sorin Barbu confirmă că în Spania au fost făcute investiţii.

„După introducerea legii proprietarii de reastaurante din Spania au luat decizia de a acoperi terasele şi au recurs la o metodă des întâlnită acolo: acoperişul retractabil”, a explicat Sorin Barbu.

Citiţi în Adevărul Financiar:  Cum se pregătesc proprietarii de restaurante pentru aplicarea Legii antifumat. Unde se va (mai) putea fuma?

Băiete, multe mici! TVA-ul de 9% la berea la halbă dă cep butoaielor şi îmbată speranţele marilor producători

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite