Câți români vor avea pensiile mai mari după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a susținut la Antena 3 CNN că peste trei milioane de români vor avea pensiile majorate în urma recalculării, potrivit noii legi trimise în Parlament. De altfel, majorarea punctului de pensie la 1 ianuarie va duce la o creștere pentru toți pensionarii. 

Ministrul a vorbit despre majorările care ar urma să se aplice FOTO Mediafax
Ministrul a vorbit despre majorările care ar urma să se aplice FOTO Mediafax

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. (…) Este important să ştie toţi românii că în 2024 vor avea pensii mai mari datorită celor două procese. Oricum, fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună”, a explicat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3 CNN, fiind întrebată câţi pensionari nu vor avea parte de nicio creştere a pensiei, conform noii formule.

Ministrul a mai explicat că legea are menirea de a rezolva înechitățile din sistemul public de pensii. „Pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi. Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari, care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţi între doamne şi domni şi, nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai explicat ministrul, potrivit sursei citate

Caum arată calendarul majorărilor de pensii

Simona Bucura-Oprescu a mai subliniat că românii trebuie să știee că nu nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, explicând modul în care se va aplica legea. 

„Calendarul legii pensiilor are două etape. Prima etapă este 1 ianuarie 2024. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor fi majorate cu 13,8%. Iar începând cu 1 septembrie 2024, în urma recalculării, toți românii vor avea pensii care să-i ducă într-o zonă de echitate. Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea poate o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care anul viitor va fi 81 de lei și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată”, a mai explicat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite