Cât costă să faci o fermă de capre
0
Sunt mulţi români care vor să înceapă o afacere în agricultură cu bani europeni şi se întreabă cât costă să faci o fermă de capre. Iată câteva detalii despre o astfel de afacere în agricultură:
Fermierii le transmit celor care se întreabă cât costă să faci o fermă de capre că e o afacere destul de profitabilă. Ca să începi o afacere cu capre ţi-ar trebui în jur de 15.000 de lei, iar banii s-ar putea recupera chiar din primul an. O capră costă, în medie, în această perioadă de iarnă, în jur de 300 de lei. Dacă o fermă este pe lista ta de idei de afaceri, asta înseamnă că pentru cele 30 de capete ar trebui să ai în jur de 9.000 de lei. În prima investiţie trebuie să intre şi păşunea. Pentru aproximativ 2 hectare plăteşti în jur de 6.000 de lei.
Cei care au ales din lista de idei de afaceri ferma de capre spun că într-un an, cele 30 de capre ar da în jur de 8.500 de litri de lapte, din care se obţine în jur de 1.400 de kilograme de brânză, pe care aţi putea să o vindeţi la un preţ de aproximativ 15 lei pe kilogram. În total, în primul an ajungeţi la aproximativ 21.000 de lei. Asta înseamnă că acoperiţi investiţia şi aveţi şi profit pe care îl puteţi reinvesti să creşteţi ferma sau să încercaţi şi altceva de pe lista dumneavoastră de idei de afaceri.
Trebuie menţionat şi că în primul an, pentru a obţine un profit maxim, ar fi foarte bine să vă ocupaţi personal de fermă. Altfel, doar un cioban v-ar costa în jur de 15.000 de lei în primul an şi aţi fi în pierdere. Un litru de lapte de capră se vinde en-gros la un preţ de 1,7 lei. De asemenea, un ied se vinde cu 15 lei kilogramul în viu 20 de lei pe kilogram în carcasă.
Fonduri europene în agricultură. Ce buget primeşte România
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie.
Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1.
De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.
Cât te costă să faci o fermă de capre. Cum accesezi fonduri europene
De anul acesta, din luna februarie, tinerii fermieri din România pot putea obţine până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la ţară. Pentru ca proiectul să fie eligibil, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să practice activităţi agricole.
Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.
Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.
Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.